Jyrki Vainonen: Motýl

13. červenec 2020

Vynikající krátká fantasy povídka současného finského spisovatele. Poslechněte si znepokojivý příběh, ve kterém je načrtnutý vztah fantastické bytosti a jejího pána. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Ivana Uhlířová
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Laura Kauppinenová
Režie: Apolena Novotná
Natočeno: v roce 2018

Jyrki Vainonen (*1963) je finský spisovatel, překladatel, vede kurzy tvůrčího psaní. V jeho dílech převažují žánry fantasy a sci-fi. Debutoval na konci 90. let povídkovou sbírkou Objevitel a jiné příběhy, za kterou získal ocenění deníku Helsingin Sanomat a města Tampere. Z ní pochází i rozhlasově uváděná povídka Motýl.

Jeho díla se vesměs odehrávají v blíže neurčeném prostoru, často je u něj hranice mezi fantastičnem a realitou nejasná, kritika v souvislosti s jeho prózami hovoří o „mystice všedního dne“.

Jako překladatel převedl do finštiny vybraná Shakespearova díla a sbírky irského básníka Seamuse Heanyho, působil také jako předseda Svazu finských spisovatelů.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.