Josef Vondruška: Chlastej a modli se. Jedinečná kronika českého hudebního undergroundu v 70. letech

Jan Holík čte ze vzpomínkové knihy Josefa Vondrušky, českého hudebníka, básníka a prozaika, člena undergroundové kapely Umělá hmota. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Jan Holík
Připravil: Martin Machovec
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2021
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Básník, textař, prozaik a hudebník, člen kapely Umělá hmota Josef Vondruška (18. 4. 1952, Bohušovice nad Ohří – 28. 12. 2014, Praha) žil od roku 1961 v Praze na Vyšehradě. Po ukončení ZDŠ (1967) se vyučil malířem pokojů (1969). Pracoval v dělnických profesích. V lednu 1977 podepsal Chartu 77. V roce 1980 se vystěhoval do Rakouska, odkud téhož roku přesídlil do Austrálie. Roku 1992 se vrátil do vlasti. Žil v Praze, zaměstnán byl jako pomocný dělník a vrátný na Akademii výtvarných umění.

Čtěte také

Vondruškovu literární, hudební i výtvarnou činnost ovlivnilo především setkání s undergroundovou rockovou skupinou The Plastic People of the Universe. V letech 1972–1976 sepisoval Kroniku Plastic People, již inicioval hudebník Michal Jernek. V roce 1973 se Vondruška připojil k undergroundové skupině Umělá hmota, kterou založili Milan „Dino“ Vopálka a Karel Habal. Pro ni a pro dvě návazné skupiny (Umělá hmota III, DOM) komponoval a psal texty (v letech 1974–1979 řada undergroundových koncertů).

Návratem k undergroundové tematice a době je Vondruškova tetralogie A bůh hrál rock'n'roll, která vznikla v první polovině devadesátých let (rozšířena a přepracována vyšla v roce 2005 v nakladatelství pod titulem Chlastej a modli se). Patnáctidílnou četbu na pokračování ze stejnojmenné vzpomínkové knihy českého hudebníka, básníka a prozaika, člena undergroundové kapely Umělá hmota připravil Martin Machovec.

autoři: Martin Machovec , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.