Odpadky, nůžky a lepidlo: výstava koláží Josefa Vondrušky

10. leden 2015

Reportáž z úterní vernisáže výstavy undergroundového zpěváka a textaře (Umělá hmota, DOM) z pražského Rock Café a hudba z nových cédéček.

Přátelé Josefa Vondrušky (18. 4. 1952 - 28. 2. 2014) Štěpán Smetáček a Martin Machovec plánovali vernisáž jeho výstavy ještě společně s undergroundovým rebelem, který žil na kraji společnosti a jeho zdraví podlamoval sebezničující životní styl. Literární kritik Machovec komentuje popartový a minimalistický základ Vondruškovy posledlosti vystřihováním a lepením koláží, kterých po jeho smrti zůstaly stovky, avšak mnohé v jeho dosud zapečetěném bytě. Na Vondrušku vzpomíná i hudebník Smetáček, který jej navštívil ještě pár dní před jeho smrtí. Své vyznání připojí i zpěvák Michael Kyselka (např. Hookers), který společně se Smetáčkem a dalšími dvěma hudebníky na vernisáži přednesl některé písně skupin Umělá hmota III a DOM.

Zbývající část Čajovny vyplní ukázky z vybraných nových alb: Jesse Ballard: Cut It All Loose, Bonsai: Historka (nahrávky z let 1982-1988),Traband: Vlnobeat,Tara Fuki: Winna.A také rozhovor s pořadatelem Tais Awards, který doprovodí píseň Josef v Africe skupiny Matemato.

03288580.jpeg
autor: Aleš Opekar
Spustit audio