Josef Váchal: Paměti pro Josefa Portmana

10. květen 2019

Z pamětí, které malíř, grafik, sochař, řezbář a spisovatel Josef Váchal věnoval litomyšlskému editorovi a nakladateli Josefu Portmanovi. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dva díly pamětí z let 1919 a 1920 věnoval „všestranný výtvarník, tiskař“ a spisovatel Josef Váchal (1884–1969) litomyšlskému editorovi a nakladateli Josefu Portmanovi. Z rukopisu je připravila a spolu s faksimile vydala Zuzana Zadrobílková roku 2014 v nakladatelství Trigon.

Josef Váchal: Krvavý román

Ulička Josefa Váchala v Litomyšli (stěna domu je vyzdobena sgrafity na motivy Váchalova Krvavého románu)

Unikátní rozhlasová adaptace slavného románu – žánrově vytříbený hold Váchalovu dílu i jeho poetice. Krvavé historky vypráví Miroslav Hanuš, Jiří Hromada a Marek Němec. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Váchal tyto paměti koncipoval jako svérázný duchovní bedekr, průvodce po vlastním myšlenkovém vesmíru, s důrazem na zážitky a vjemy nadpřirozené povahy. Zachytil v nich své vzpomínky na tajuplné zážitky z dětství a mládí a barvitě vylíčil své zkušenosti s theosofy, spiritisty a okultisty „všech směrů a barev“.

Účinkuje: Hanuš Bor

Vybral a pro rozhlas upravil: Vratislav Färber
Režie: Vít Vencl
Natočeno v roce 2019.

autor: Vratislav Färber
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.