Josef Váchal: Krvavý román

1. květen 2019

Unikátní rozhlasová adaptace slavného románu – žánrově vytříbený hold Váchalovu dílu i jeho poetice. Krvavé historky vypráví Miroslav Hanuš, Jiří Hromada a Marek Němec. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Patrně nejslavnější autorská kniha Josefa Váchala (1884–1969) vznikla v polovině 20. let jako hold šestákovým krvákům 19. století. Nekonečně splétané a nepravděpodobné zápletky sloužící jen dalšímu a dalšímu vyprávění plnému zvratů a děsivě krvavých střetů dovádí Josef Váchal k dokonalosti až parodické. Exotická prostředí a nepravděpodobná setkání rodin po letech koření jemnými vyznáními mezi milenci uprostřed nevěstince i hrůzostrašným vytím vlkodlaků či porcováním těl v jezovítské pitevně.

Josef Vachál (1884-1969)

Rozhlasová adaptace románu vznikla jako žánrově vytříbený hold Váchalovu dílu i jeho poetice. Režisér Vít Vencl navíc metaliterární rovinu předlohy (kde autor píše sám o sobě a procesu psaní) transponuje do rozhlasového prostředí. A tak nejen že se setkáme s Váchalovými krvavými historkami v podání tří skvělých vypravěčů – Miroslava Hanuše, Jiřího Hromady a Marka Němce, ale také s režiséry ozvučení pořadů, kteří pro pořádný krvák rozhodně nemůžou používat obarvenou vodu. Jak by to pak asi znělo!

Osoby a obsazení: M1 (Miroslav Hanuš), M2 (Marek Němec), M3 (Jiří Hromada), Ž1 (Magdaléna Borová), Redaktor (Tomáš Černý) a Redaktorka (Alena Zemančíková)

Dramatizace a režie: Vít Vencl
Dramaturgie: Petr Gojda
Natočeno v roce 2019.

autoři: Petr Gojda , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související