Josef Váchal: Malíř na frontě

Z prózy výtvarníka a spisovatele, v níž zachytil vzpomínky na události ze svého nedobrovolného pobytu v Itálii v letech 1917 - 1918, čte Ivan Řezáč.

Poslouchejte na Vltavě od 10. března 2016 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Knihař, malíř, ilustrátor a řezbář Josef Váchal (1884-1969) byl na počátku 20. století v kontaktu s představiteli katolické moderny, později se nechával více inspirovat okultismem. V roce 1916 byl mobilizován, jeho vnucená aktivní účast na bojištích první světové války výrazně ovlivnila jeho budoucí tvorbu.

Z válečných zážitků vznikla kniha Malíř na frontě, v níž výtvarník a spisovatel zachytil vzpomínky na události ze svého nedobrovolného pobytu v Soči a v Itálii na rakousko-italské horské frontě v letech 1917-1918.

„…zůstali v úkrytech svých udušení jedovatým plynem. Čtyřspřeží psů vezoucích mléko, s vojínem při nich nalezeno postupujícími Austrijci druhého dne udušené v jedné z ulic; v silně vyklenuté místnosti seděl důstojník italský při psaní v strnulé pozici, jak ho zasáhl smrtící plyn, jimž Rakušáci doslova nepřítele vykouřili. V kaverně u Zagy nalezeni čtyři vojáci, s hlavami zabořenými do karet, jimiž právě hráli; v pavučině nad nimi vězel též nehybně plynem otrávený pavouk…“ (Otřesné líčení následků rakouského plynového útoku na italské frontě koncem listopadu 1917 pochází z válečných pamětí Josefa Váchala.)

03076262.jpeg

Čte: Ivan Řezáč

Autor: Josef Váchal Připravil a režii má: Petr Adler

Natočeno v roce 2008.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.