Josef Nálepa – sochař, který portrétoval Dalího

19. leden 2011

V Galerii Malostranské besedy v Praze vystavuje ode dneška průřez svým sochařským dílem z let 1962 až 2011 dlouholetý „Malostraňák“, akademický sochař Josef Nálepa. Výstava byla otevřena k jeho letošním pětasedmdesátinám.

Josef Nálepa se celý život věnuje především klasickému sochařskému portrétu – portrétoval například Jana Wericha a Jiřího Voskovce, Hanu Hegerovou, Vlastimila Brodského, Jiřího Sováka, Radovana Lukavského, fotbalistu Josefa Masopusta, Waldemara Matušku i Karla Gotta a mnoho dalších. Na výstavě můžeme vidět i jeho figury – například rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, ale i ženské akty, reliéfy, medaile, plakety, šperky a drobnou komorní plastiku.

Josef Nálepa se proslavil se už na počátku sedmdesátých let, když jako první sochař na světě modeloval ve Španělsku hlavu slavného španělského surrealistického malíře Salvadora Dalího, který mu sám seděl modelem. Nálepa byl tehdy členem reprezentačního týmu českých vodních lyžařů a na své seznámení s Dalím vzpomíná v následujícím rozhovoru kolegy Karla Oujezdského.

Spustit audio