John Gay: Žebrácká opera

Parodický příběh lásky dvou žen ke slavnému lupiči v jedné z nejslavnějších komedií anglického dramatika Johna Gaye.

Poslouchejte na Vltavě 11. října 2014 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 17. října 2014.


Anglický dramatik John Gay (1685-1732) byl ve své době velice uznávaným básníkem, tvůrcem operních libret, například pro Georga Friedricha Händela, a autorem několika her, z nichž nejslavnější je Žebrácká opera.

Příběh jeho hry se odvíjí okolo lásky dvou žen nikoli ke galantnímu hrdinovi, ale ke slavnému lupiči. Dalšími aktéry jsou zloději, prostitutky, překupníci, prodejný správce věznice atd. Gay tu vytvořil duchaplnou parodii a to nejen na strnulé umělecké konvence své doby, na sentimentální romány, pastorální hry a romantické balady, ale i na vyžilou italskou operní manýru.

Hra je však především skvělou satirou na společenské mravy a politické poměry. Všechny postavy totiž dávají své otrlosti, vulgaritě a pochybným zásadám vnější formu galantnosti a noblesy.


Osoby a obsazení: žebrák (Josef Kemr), herec (Josef Velda), Spitzel (Rudolf Hrušínský), Spitzelová (Jaroslava Adamová), Polly (Daniela Kolářová), Katr (Ilja Prachař), Lucy (Jorga Kotrbová), Kord (František Němec), Čmajzl (Václav Postránecký), Harry Matt (Petr Čepek), Diana Hopskoková (Luba Skořepová), Berta Nenechavá (Carmen Mayerová) a další.

Autor: John Gay Překlad: Jiří JosekRozhlasová úprava a režie: Josef ČervinkaDramaturgie: Josef HlavničkaHudba: Jiří Váchal

Natočeno v roce 1984.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.