Johann Wolfgang Goethe: Egmont. Tragédie z období nizozemských bojů proti španělské nadvládě

19. listopad 2023

Děj tragédie Goethovy hry Egmont čerpá z událostí, které předcházely nizozemskému povstání proti španělské nadvládě. Španělský král, bez dobré znalosti místních poměrů, se rozhodne do Nizozemí poslat bezcitného vojáka, vévodu z Alby, aby krvavě potlačil neposlušnost nizozemského lidu. Obětí represí se stane vévoda Egmont, přední zastánce svých krajanů. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Miloslav Jareš
Osoby a obsazení: Markéta Parmská, regentka z Nizozemí (Marie Glázrová), Hrabě Egmont (Otakar Brousek), Vilém Oraňský (Josef Chvalina), Vévoda Alba (Vlastimil Fišar), Ferdinand, jeho syn (Alfred Strejček), Machiavelli (Miroslav Doležal), Egmontův tajemník (Zdeněk Ornest), Silva, ve službách Albových (Karel Houska), Gomez, ve službách Albových (Svatopluk Skládal), Klára, milenka Egmontova (Viola Zinková), její matka (Ludmila Vostrčilová), Brackenburg (Bořivoj Navrátil), Buyck (Bjuk) z vojska Egmont (František Hanus) a další
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: Otakar Fischer
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: 1973

Na Egmontovi pracoval Goethe 18 let a postupná změna původního autorova záměru je v něm patrná. Na počátku stál v popředí autorské pozornosti nespravedlivě stíhaný hrdina Egmont, postupem času se však soustředila na jeho protivníky – vévodu Oraňského a především plukovníka Albu.

Goethova tragédie končí smrtí hrdiny, ale je jasné, že se stane katalyzátorem dalších bojů za svobodu. Zatímco historický flanderský hrabě, generál a státník Lamoraal Egmont byl v době, kdy se tragédie odehrává, ženatý se Sabinou, vévodkyní bavorskou, a měl s ní dvanáct dětí, Goethe mu přiřknul romantický vztah s mladou měšťanskou dívkou, ale především duchovní sílu, díky níž se stal dobovým symbolem boje za svobodu proti vrchnosti, což dokládá i předehra Ludwiga van Beethovena z roku 1810. Její části využil jako scénické hudby i režisér Miloslav Jareš ve své inscenaci.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.