Jiří Stránský: Komunismus po česku. Příběhy z minulosti, osobní úvahy a vzpomínky spisovatele a vytrvalého bojovníka proti totalitě

7. srpen 2021

Jan Vlasák čte ze vzpomínkové a esejistické knihy předního českého spisovatele, scenáristy a někdejšího politického vězně. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jan Vlasák
Připravil: Petr Šmíd
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 7. 8. 2021

Jiří Stránský (1931–2019) byl český spisovatel, scenárista, dramatik, překladatel, básník a skaut. Byl vychován v rodině se silným protikomunistickým a protifašistickým zaměřením. Studoval gymnázium, avšak v roce 1950 byl ze školy těsně před maturitou z politických důvodů vyloučen. V roce 1953 byl odsouzen na osm let za velezradu a propuštěn byl až na amnestii v roce 1960. Byl kopáčem, zedníkem, betonářem, filmařem i překladatelem. V roce 1973 byl opět odsouzen do vězení na tři a půl roku. Po roce 1989 začal znovu publikovat a stal se spisovatelem z povolání. Také pracoval jako vedoucí zahraničního oddělení Českého literárního fondu, řadu let byl prezidentem Českého centra Mezinárodního PEN klubu a předsedou Rady Národní knihovny. Byl také nositelem Medaile Za zásluhy, francouzského Řádu rytíře věd a umění, literární Ceny Egona Hostovského a nejvyššího skautského ocenění Řádu Stříbrného vlka.

Je autorem knih Štěstí, Zdivočelá země, Aukce, Přelet, Tichá pošta, Stařec a smrt, Oblouk, Tóny, Balada o pilotovi, Štěstí napodruhé. Dětem věnoval Povídačky pro Klárku, Perlorodky, Povídačky pro moje slunce, O chamtivém králi, O Dešťovém kameni. Je také autorem jediné básnické sbírky Za plotem. Napsal také řadu filmových i televizních scénářů, básní i fejetonů.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio