Jiná Evropa. Setkání s lidmi, kteří našli druhý domov v Česku

25. březen 2019

Čeština se stává světovým jazykem. Každý den ji používají nejen rodilí Češi, ale i lidé, kteří se narodili jinde. Jsou tady už tak dlouho, že se pro ně stala samozřejmostí. Jsou to Češi, ale mají v sobě vzpomínky a zkušenosti odjinud, které jim dávají trochu jiný pohled na svět.

David Vaughan nás seznámí s některými z nich: se senátorem ze severních Čech, který vyrostl v Damašku (Hassan Mezian), s fyzičkou z Akademie věd, která píše básně ve své rodné španělštině (Elena Buixaderas), s hudebníkem, který nejen hraje na loutnu, ale seznamuje studenty z arabsky mluvících zemí s kouzlem českého jazyka a naopak české studenty s půvabem arabštiny (Marwan Alsolaiman), s rodačkou z Kyjeva, která se stala jednou z nejuznávanějších současných českých básnířek (Marie Iljašenko) a s indickým rodákem, který se zasloužil o vzkříšení některých zdevastovaných částí Ostravy po povodních z roku 1997 (Kumar Vishwanathan).

Připravil: David Vaughan

autor: David Vaughan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.