Jestliže bylo vše řečeno, opakujte to. Bernhard Lang redefinuje skladby klasiků

12. prosinec 2021

V předvečer koncertu s názvem Zásadní Lang, který pro pražské publikum připravilo Ostravské centrum nové hudby, jsem se sešel s rakouským skladatelem Bernhardem Langem. Povídali jsme si o opakování v jeho skladbách i o opakování v lidské společnosti, o Wagnerovi, o improvizaci, inspiraci i ironii.

Nezvyklé vztahy klasických skladeb

Koncert se konal v Centru současného umění DOX+ 16. listopadu 2021 a po orchestrálních programech s hudbou Mortona Feldmana a Iannise Xenakise to byl už třetí „zásadní“ koncert. Tentokrát s žijícím skladatelem, jehož hudba se v Čechách pravidelně objevuje na Ostravských dnech i NODO či na festivalu Contempuls.

Lang ve svých sériích skladeb Differenz/Wiederholung nebo Monadologie často zpracovává skladby od jiných autorů, dává je do smyček, do nezvyklých vztahů, přepracovává je a redefinuje. 

Vytváří dialog s historickou hudební literaturou a nutí svoje posluchače přemýšlet o Beethovenovi, Janáčkovi, Wagnerovi nebo třeba i Milesi Davisovi či Helmutu Lachenmannovi trochu jinak.

V tomto vydání Futurissima uslyšíte ukázku z jeho skladby Cold Trip (zde si Lang pohrává se Schubertovou Zimní cestou), celou Differenz/Wiederholung 5 (Monteverdiho úvodní toccata z Orfea) a část z II. aktu opery ParZeFool, Langova vrcholného opusu ze série konceptuálních děl, které nejen pracují s motivy z daného původního díla – Wagnerova Parsifala v tomto případě – ale také zachovávají základní časový průběh čísel. Stejně jako Wagnerův originál trvá i Langovo Musiktheater zhruba tři a půl hodiny.

autoři: Jiří Slabihoudek ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.