Jerome Klapka Jerome: Jsme tak zajímaví, jak si myslíme?

17. červen 2007

Jerome Klapka Jerome se narodil roku 1859 v Anglii jako syn laického kazatele. Česky znějící jméno Klapka dostal po maďarském revolucionáři Gyorgy Klapkovi, s nímž se rodina přátelila. Povídku vysíláme k poctě autorovi, od jehož smrti uplynulo 80 let.

Jerome Klapka Jerome v patnácti letech osiřel a živil se jako úředník na dráze, ochotnický herec a žurnalista. . V roce 1889 přinesl do redakce časopisu Home Chimes rukopis s titulem The Story of the Thames: tak vznikl časopisecký seriál, jehož knižní verzi známe jako slavné Tři muže ve člunu ( o psu nemluvě), jemuž se později dostalo pokračování pod názvem Tři muži na toulkách.

První český překlad tohoto příběhu, který se stal klasickým příkladem způsobu vidění, jemuž říkáme anglický humor, vytvořil Emil Hácha, pozdější tragický protektorátní prezident.

Jeromovo dílo čítá 29 titulů - povídek, novel, esejí, úvah, vážných románů a divadelních her. Když vypukla první světová válka, přihlásil se Jerome do armády, ale nebyl přijat, protože mu bylo už pětapadesát let. Nabídl tedy své služby francouzskému Červenému kříži a jezdil po bojištích jako řidič ambulance. Po těchto otřesných zkušenostech už nic veselého nenapsal. Zemřel 14. června 1927 v Londýně.

Tak, jako jsou Tři muži humoristickým rozvedením vlastivědného průvodce, je dnešní "klasická povídka" humoristickým pohledem na společenský katechismus.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.