Jen jméno, jméno živým připomenu. Pásmo o životě a díle anglického romantika lorda Byrona

15. duben 2024

Dne 19. 4. si připomínáme 200 let od smrti pyšného aristokrata i volnomyšlenkáře hlásícího se k revoluci, kulhajícího krasavce a hlavně autora satir, veršovaných povídek a rozsáhlých epických básní. Od prvních mladických básní až po vrcholné ukázky Byronova lyrického vypravěčství představujeme život autora i jeho dílo. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Soukup
Překlad: Hana Žantovská
Hudba: Josef Pech
Režie: Josef Červinka
Natočeno: 1982

George Gordon Byron (1788–1824) patřil po matce k významnému skotskému aristokratickému rodu. Jako mladík se stal dědicem rozsáhlého panství. Symbolem romantického básníka se stal nejen díky svým veršům, ale také svým způsobem života, nespoutaným dobovými konvencemi. Jako baron ve Sněmovně lordů obhajoval práva dělníků, procestoval středomoří. Poslední kapitola jeho života je spjata s Řeckem a místním osvobozeneckým bojem. V tomto prostředí zemřel v 36 letech na následky infekce.

Jeho vlastním hájemstvím je epická poezie a básnické povídky. I v básních je především zručným vypravěčem v řeči vázané. Jeho dílo českému čtenáři v moderní češtině přinesla překladatelka Hana Žantovská, z jejíž překladů je připraven náš pořad.

autor: Hana Žantovská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.