Jean-Claude Izzo: Středomoří ve fragmentech

4. říjen 2022

Lukáš Hlavica čte esej francouzského spisovatele. Svědectví o lásce a úctě ke Středomoří, k jeho přístavům i malým vesničkám, k jeho slavné historii i méně ukázkové současnosti. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Přeložil a připravil: Petr Turek
Účinkuje: Lukáš Hlavica
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2013

Život i tvorba francouzského básníka, prozaika a žurnalisty Jeana-Clauda Izza (1945–2000) jsou spjaty s jihofrancouzským městem Marseille. Kromě vynikající detektivní trilogie z (Totální chaos, Chourmo a Solea) je autorem i řady básnických sbírek a esejů. V závěru života psal pozoruhodné básně v próze inspirované vyprahlou jihofrancouzskou krajinou.

Izzovo rodné město Marseille je typickým středomořským městem. Bližší než Paříž jsou mu Barcelona, Alžír nebo třeba Káhira. V eseji s názvem Středomoří ve fragmentech autor líčí genezi svého vztahu k tomuto prostoru, pokorně i otevřeně naznačuje, jakým způsobem si ho získal. 

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.