Jazzcafé – Soutěž s vítězi Grammy

9. březen 2016

V prvním březnovém Jazzcafé pozve Monkova znělka posluchače Vltavy k setkání s hudebníky a zpěváky, kteří si 15. února odnesli za loňské nahrávky ceny Grammy.

* Pořad Jazzcafé Aleše Bendy se soutěží na konec vysíláme vždy 2. a 4. středu v měsíci na Vltavě od 17:45, aktuálně 9. 3. 2016.

Z pěti nominovaných vokalistů byla na slavnostním večeru nejšťastnější Cécile McLorin Salvant, jež návštěvníkům Jazzcafé zazpívá z vítězného alba For One to Love písničku What's the Matter Now?

V kategorii velkých kapel měli želízka v ohni Marshall Gilkes a WDR Big Band, Arturo O'Farrill, Patrick Williams a kapela Gil Evans Project. Po rozlepení obálky se ale ozvalo jméno Maria Schneider, na jejímž albu The Thompson Fields je mj. skladba A Potter's Song.

Čtěte také: Jazzový program na 10. týden

V kategorii jazzové "latiny" získali nominaci bratři Rodriguezové, pianista Gonzalo Rubalcaba, altsaxofonista Miguel Zenón a skupina Latin Jazz Quintet. Vítězství si ale odnesla pianistka a zpěvačka Eliane Elias za album Made in Brazil, na které nahrála také Jobimovy písničky Este Seu Olhar a Promessas.

Ze všech improvizačních nápadů zaujalo akademiky nejvíce sólo, kterým basista Christian McBride oslnil návštěvníky klubu Village Vanguard ve standardu Cherokee.

03426858.jpeg

Fanoušky jazzu určitě potěšilo, že Grammy za nejlepší tradiční populární vokální album (nejazzová kategorie) získal Tony Bennett a trio pianisty Billa Charlapa za nahrávky evergreenů Jeroma Kerna, mezi nimiž je např. píseň I Won't Dance.

V kategorii nejlepší současné instrumentální album zvítězily nahrávky kapely Snarky Puppy vydané na albu Sylva, na kterém je mj. skladba Atchafalaya.

S hosty Jazzcafé se rozloučí kytarista John Scofield vlastní skladbou Chap Dance, která mu pomohla získat Grammy v kategorii Nejlepší jazzové instrumentální album za CD Past Present.

Před závěrečnou ukázkou bude hostům položena kontrolní otázka. Posluchači, kteří na ni pošlou esemeskou na číslo 736 304 030 druhou a třetí správnou odpověď, vyhrají jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

autor: Aleš Benda
Spustit audio