Jazz na Vltavě sedm dní v týdnu

3. březen 2014

Tento týden přijede do Brna americký pianista Brad Mehldau se svým Triem, aby zde zahájil největší jarní jazzový svátek, JazzFest Brno, a Antonín Matzner této události věnuje svůj pondělní dopolední pořad Projížďka v rytmu.

Tématem březnového vydání Jazzové myši Pavla Dostála je Jazz a noc. Viděl jsem, jak přicházela na svět hudba v nočním atelieru vysoko nad nákladním nádražím... Padl první tón, basa se dala do hovoru s nocí uprostřed mladých malířů v malém rozsvíceném akváriu... (Jaromír Hořec – Noční hudba). Nejen básníci, ale i jazzmani popsali noc v mnoha různých „barvách“. Výběr z nich můžete slyšet v úterý 4. března v 17.45.

Pamatujme také na Zapomenuté hrdiny synkopy tentokrát z černého Chicaga, jejichž hudbu a osudy vykreslí Ondřej Havelka s Pavlem Klikarem ve středečním Jazzovém podvečeru.

Ve čtvrtek Eliška Svobodová odhalí umění Ángely Tröndle v pořadu Planeta jazzem posetá. Ángela Tröndle je jednou z nejzajímavějších nastupujících osobností současné rakouské jazzové scény.

PONDĚLÍ 3. 3. 2014

9.30, JazzofonProjížďka v rytmu. Brad Mehldau.Připravil a uvádí Antonín Matzner.

17.45, Jazzový podvečerBlues z hospody i ze studia.Připravil a uvádí Ondřej Konrád.

ÚTERÝ 4. 3. 2014

9.30, JazzofonNapříč jazzovými žánry s Otakarem Svobodou.

17.45, Jazzový podvečer z OlomouceJazzová myš Pavla Dostála.

STŘEDA 5. 3. 2014

9.30, JazzofonSwing Session Kamila Hály. Nat King Cole.

17.45, Jazzový podvečerZapomenutí hrdinové synkopy.Připravili a uvádějí Ondřej Havelka a Pavel Klikar.

ČTVRTEK 6. 3. 2014

9.30, JazzofonPlaneta jazzem posetá. Ángela Tröndle - rakouská zpěvačka, klavíristka askladatelka.Připravila a uvádí Eliška Svobodová.

17.45, Jazzový podvečerJazz notes Jiřího Starého.Týdeník aktualit, zajímavostí a informací ze světa jazzu.

PÁTEK 7. 3. 2014

9.30, JazzofonJazzophone. Klasický jazz uvádí Luboš Zajíček.Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz. (WK)

17.45, Jazzový podvečerJazz live. United Islands 2013 - ČRo Jazz Stage. E Converso (CZ). Festivalovýrecitál mladé tuzemské skupiny na otevřené scéně Českého rozhlasu v pražskémparku Portheimka 21. června 2013.Připravil a uvádí Jiří Starý.

SOBOTA 8. 3. 2014

0.55, Jazz & World LiveHudební festival Jazzahead! v Brémách. Sylvain Beuf a jeho Electric Excentric(Francie), Leon Gurvitch Project (Bělorusko-Německo), Kokko Quartet (Finsko) aHelge Lien Trio (Norsko). Záběry z koncertů v Kulturním centru Schlachthof, v Borgwardově sále a v Kongresovém centru v Brémách v sobotu 27. dubna 2013.Připravil Vladimír Truc, slovem provází Lenka Kopecká. (EBU)

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

8.03, Tip pro jazzofilyDesku týdne vybírá Otakar Svoboda - Tierney Sutton: After Blue.

17.45, Jazzový podvečerSladké je žítJazz doprovází poezii, poezie doprovází jazz.To byla doba.Pořad z veršů básníka a překladatele Michala Novotného připravil MilošDoležal.Účinkují Michal Pavlata a Jiří Ornest.Hrají Orchestr Karla Krautgartnera a Swing Band Ferdinanda Havlíka.Hudební spolupráce Petr Šplíchal. Režie Dimitrij Dudík (44 min).

NEDĚLE 9. 3. 2013

0.06, Jazzový klubK půlnočnímu setkání s jazzem a blues zve Jan Hála.

1.31, Noční vlna jazzu z OstravyPřipravil a uvádí Zdeněk Tofel.

17.45, Jazzový podvečerNedělní jazzové lelkování s Alešem Bendou.

Spustit audio