Jarní informace o Pražském podzimu

6. duben 2006

Bohatou programovou nabídku Mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim (16. ročník ve dnech 12. září až 1. října) zahájí již tradičně česká hudba: BBC Philharmonic uvede Haakon Jarl Bedřicha Smetany, Houslový koncert Bohuslava Martinů a 5. symfonii Antonína Dvořáka. Sólistou večera bude houslový virtuos Jaroslav Svěcený, diriguje Gianandrea Noseda.

O den později, 13. září, představí orchestr BBC skladby Dmitrije Šostakoviče a předznamená tak programovou dominantu letošního ročníku. Podle ředitele Pražského podzimu Pavla Špirocha bude letos "Šostakovič ústřední postavou festivalu. Jeho nezměrné dílo, násobené stým výročím narození právě v jednom z festivalových dnů (25. září), dokáže panovat nad věky i ostatními tvůrci." Festival představí Šostakovičovy monumentální symfonie - šestou, desátou a sedmou, vokálně-symfonická díla - Píseň o lesích či písně na témata Michelangela Buonarrotiho, baletní hudbu - svitu z baletu Šroub, a dále mj. hudbu k filmům Střeček, Pět dní a pět nocí a Hamlet. "Ve filmové hudbě," dodává ředitel, "vnímáme autorův nezměrný smysl pro humor a hudební grotesku".

Originálním způsobem připomene Pražský podzim i další letošní významné hudební výročí - 250 let od narození W. A. Mozarta. Salcburská komorní filharmonie, kreativní pokračovatelka Mozartova odkazu, uvede dva nevšedně pojaté mozartovské koncerty: pod názvem "Mozart a 20. století" zazní Piazolovo Tango suita a serie del Angel, Mozartův Koncert pro flétnu, harfu a orchestr a jeho Pražská symfonie. Druhý večer salcburských filharmoniků představí "Mozarta svobodného zednáře" předehrou ke Kouzelné flétně, Zednářskou smuteční hudbou, Klavírním koncertem B dur a oratoriem Davvide penitente. Oba koncerty bude řídit Yoon Kuk Lee.

BBC Philharmonic bude řídit Gianandrea Noseda

Program festivalu přinese řadu dalších atraktivních hudebních titulů, orchestrů a sólistů; zazní hudba L. van Beethovena, R. Schumanna, P. J. Čajkovského, R. Wagnera atd., ale také ruské lidové melodie v podání pětaosmdesátičlenného balalajkového orchestru z Moskvy. Publikum se dočká i velkoplošné projekce filmu Charlie Chaplina Světla velkoměsta s živou hudbou, kterou zahraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Těsná spolupráce s Českým rozhlasem pokračuje i letos společným pozváním evropských rozhlasových orchestrů a přímými rozhlasovými přenosy i záznamy koncertů.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.