Jan Neruda: Přivedla žebráka na mizinu. Z Malostranských povídek čte Zdeněk Štěpánek

9. srpen 2022

Nedorozumění, pomluvy, fámy a deziluze. S tím vším se potýkají obyvatelé staré Prahy v mistrovských Povídkách malostranských Jana Nerudy. Ve vltavské Dopolední četbě tentokrát uslyšíte, jak jedna „baba miliónová“ přivedla žebráka Vojtíška na mizinu. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Zdeněk Štěpánek
Režie: Josef Bezdíček
Natočeno: v roce 1954

Celistvost obrazu života v Praze na Malé Straně ve čtyřicátých a padesátých letech 19. století, zachycená ve vrcholném prozaickém díle Povídky malostranské žurnalisty, prozaika a básníka Jana Nerudy, není dána jednotným dějem či dějovou zápletkou, ale vytváří se z tříště pozorování, situací, postav, lidských osudů.

„Napětí mezi idyličností starosvětských zákoutí a malostí životních obzorů, věznících člověka ve spleti předsudků a konvencí, otevřelo cestu k moderní povídce, problematizující důvěru realistů v jednoznačnost poznávané skutečnosti,“ píše se v Lexikonu české literatury.

Kontrast mezi vnějším dojmem a drsnou realitou podtrhuje autor svou polohou vypravěče jako důvěrného znalce prostředí a svědka událostí, o nichž vypráví poklidným, nevzrušivým způsobem. Stěžejní roli v povídkách hrají nedorozumění, pomluvy a fámy, jejich ústředním tématem je deziluze. Neruda se nenechává spoutat ani soudobou morálkou, ani dobovými žánrovými konvencemi, vypravěč jeho povídek se volně pohybuje v polohách glosátora, zapisovatele, hlavní či vedlejší postavy, komentátora skromného děje, v němž se vyjevují charaktery malostranských obyvatel.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související