Jan Neruda: Francesca di Rimini. Příběh potlačované lásky z renesanční Itálie s Hanou Maciuchovou v titulní roli

28. leden 2023

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost poznat Jana Nerudu jako dramatika. Jeho jedinou tragédii poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Malatesta di Rimini (Zdeněk Ornest), Gianciotto, jeho prvorozený syn (Viktor Preiss), Paolo, jeho druhý syn (Petr Štěpánek), Guido da Polenta, pán na Raveně (Antonín Molčík), Francesca, jeho dcera (Hana Maciuchová), Campagni, Gianciottův učitel (Jiří Holý), Cerchi, měšťan (Jiří Adamíra), Filippo, Malatestův sluha (Jaroslav Kepka), Matteo, Malatestův sluha (Vladimír Krška), Antonio, Malatestův sluha (Miroslav Táborský), Beatrice, Malatestova služka (Dagmar Čárová)
Dramaturgie: Jan Vedral
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: 1987
Dramaturgizace: Jaroslav Vostrý

Dramatické dílo Jana Nerudy není rozsáhlé a upadlo téměř v zapomnění, přesto – nebo snad právě proto – mu na vltavském rozhlasovém jevišti dáváme zasloužený prostor. Příběh nešťastné Francescy provdané z politických důvodů za znetvořeného šlechtice dojímá dodnes tragickým osudem ženy, které bylo zapovězeno naplnit své skutečné city, za něž nakonec zaplatila životem.

Tragédie inspirovaná Dantem byla napsána a uvedena v roce 1860 a do jisté míry vyšla ze snah českých divadelníků o původní reprezentativní drama ve velkém stylu.

autoři: Jaroslav Vostrý , Martin Velíšek
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.