Jan Morávek: Skalní plemeno. Hra pro pamětníky o těžkém životě lamačů kamene

17. červenec 2022

Příběh posázavských lamačů kamene a jejich zápasu s konopišťskou vrchností. Obnovenou premiéru uvádíme ve vltavské Hře pro pamětníky po více než třiceti letech. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Podle románu Jana Morávka pro rozhlas napsal: František Pavlíček
Osoby a obsazení: Petr Pangrác (Bořivoj Navrátil), Starý Pangrác (Josef Patočka), Pangrácová (Marie Vášová), Zadák, starosta (František Hanus), Zadáková (Nelly Gaierová), Mína, jejich dcera (Consuela Morávková), Fanouš, jejich syn (Viktor Preiss), Mistr Hurt (Josef Bek), Pepa Vosmík (Jan Faltýnek), Polír Kedles řečený Jelipava (Josef Beyvl), Kopelent (Svatopluk Skládal), Anka metrák (Alena Vránová), Četnický strážmistr (Vladimír Čech), Mílka, Pepova sestra (Zuzana Šavrdová), Závodčí (Roman Hemala), Rybář (Jan Bartoš), První hlas (Artur Šviha), Druhý hlas (Vladimír Pospíšil) a Třetí hlas (Ivan Holeček)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1975

Kamenité Posázaví bylo častým těžištěm námětů románů Jana Morávka (1888–1958), českého prozaika, jehož realistické až kronikářské příběhy vyhledávali čtenáři především ve 40. letech 20. století. Autor s blízkou znalostí vylíčil osudy lidí ze sázavského poříčí s jejich zděděnou skoro mystickou náklonností k žule, k níž se cítili být osudově připoutáni.

Byla tu panenská řeka, divoký les a skála, oči jsem mohl nechat na tom okouzlujícím panoramatu, ale jakmile jsem procitl z opojení krajinnou krásou, uvědomil jsem si, že za řekou stojí plavci, za lesem drvaři, za skálou kameníci a za chudými políčky na stráních chalupníčkové se svým těžkým a klopotným životem. Na krásné panorama padl smutný stín, obdiv k němu se však prohloubil láskou.
Jan Morávek: U nás na Sázavě

Tvrdé práci lamačů kamene věnoval Morávek román Skalní plemeno, jehož děj se odehrává před první světovou válkou. Hlavní hrdina, kameník Petr Pangrác, rozumí skalám své domoviny jako málokdo. Stejně jako většina chlapů z vesnice Závoz je i on živ z práce v lomech patřících konopišťské vrchnosti. Pangrácova vzpurná nátura čím dál obtížněji snáší práci pod mistrem, který o poříčské žule ví míň než on. Rád by se osamostatnil a otevřel vlastní lom na nedalekém Borovíčku, celým Závozem však otřese zločin, ze kterého je Pangrác obviněn. Bez důkazů, přesto se zdá, že obhájit se pro něj nebude lehké.

Rozhlasovou dramatizaci podle románu Jana Morávka napsal František Pavlíček. Režie se ujal Jiří Roll, který obsadil do hlavních rolí Bořivoje Navrátila, Alenu Vránovou, Josefa Beka, Jana Faltýnka, Viktora Preisse, Františka Hanuse, Nelly Gaierovou a další výborné herce.

Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.