Jan Kameník: Strom mi září

16. březen 2014

Literárně-hudební pásmo z veršů, mystických deníků a snářů básnířky, prozaičky a překladatelky Ludmily Maceškové, která se skryla pod mužský pseudonym. Doprovází text Marcela Kabáta.

Básník, dramatik, překladatel a mystik Jan Kameník, což byl mužský pseudonym básnířky Ludmily Maceškové, je ojedinělá osobnost české literatury jak svým životem, tak tvorbou.

Česká duchovně orientovaná poezie 20. století bývá v kulturním povědomí spojována především s osobnostmi typu O. Březiny, J. Zahradníčka, B. Reynka či J. Demla. Nicméně své nesporné místo má v tomto proudu tvorba Jana Kameníka – osamělá, svébytná, výjimečná a nesmírně křehká.

Náš rozhlasový Souzvuk čerpá z Kameníkových básní (ze sbírek Okna s anděly a Malé suity pro flétnu), ale především z mystických deníků, zápisků, snářů a poznámek Cesta za Henochem, které byly nedávno vydány péčí nakladatelství Torst.

Jedná se o naprosto jedinečné zrcadlo Kameníkova nitra, přesněji duchovní cesty, na které není nouze o dramata, temné noci i úlevnou přítomnost léčivého světla.


Účinkují: Kajetán Písařovic a Kamila Drtilová

Autor: Jan KameníkPřipravila: Jana DoležalováHudbu Petera Nilse Molvaera vybral a režii má: Petr Mančal

autor: Jana Doležalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.