Jan Jandourek: S nadpřirozenem by se to nemělo přehánět

28. březen 2019

Žijeme sice na počátku 21. století, ale na tom moc nezáleží. Některé staré tradice fungují stále.

Třeba jsme se dozvěděli, že okultní organizace „Říše nejsilnějších čarodějnic“ uspořádala na podporu Ruska a jeho prezidenta speciální obřad nazvaný „Nekonečný kouzelný kruh“. Říše se rozhodla, že ruský prezident, ačkoliv získal 77 procent hlasů v posledních volbách, stále potřebuje hodně magické podpory.

Několik desítek žen, které samy sebe považují za čarodějnice, se 5. února sjelo metrem a taxíky do zámku v centru Moskvy, kde se obřad konal. Spočíval v pronášení zaklínadel. Třeba: „Ten, kdo slyší a neslyší, kdo vidí a nevidí, kdo byl, je a bude, nezapomene na mé slovo — povstaň moci Ruska, veď cestu Vladimira Putina věrně a spravedlivě — prostřednictvím mého slova.“ A tak dále.

Alena Polyna, takzvaná dědičná čarodějka, vyjádřila přesvědčení, že ceremonie se koná pro dobro Ruska, kterého je prezident hlavní tváří. Ostatní čarodějnice jsou také oddané ruskému prezidentovi.

Oficiální místa se k této akci nijak nevyjádřila. To celkem chápeme. Ty ženy to jistě myslí dobře a pořádat „nekonečný kouzelný kruh“ je stejně racionální, jako konat různé pochody a skládat oslavné písně. Forma se sice někomu může zdát bizarní, ale konec konců není úplně vyloučeno, že by to mohlo fungovat a pohněvat si nějakou nadpřirozenou říši je risk, takže mlčením se nic nepokazí.

Jan Jandourek: Tajemství je sladké

Tajemství pyramid stále probouzí otázky

K lidské povaze patří zájem o to, co je uvnitř. Uvnitř čehokoli. Uvnitř Země, uvnitř člověka, v cizím bytě, v knize, v lidském těle, v truhle na půdě.

Kdybychom to chtěli vzít pozitivně, je hezké, že lidé soudí, že jaderné zbraně nejsou všechno. Že jsou i jiné hodnoty a potud se tomu vlastně nedá nic vytknout, rozhodně to zas tolik přímo neškodí. Podezření budí ovšem to, když má někdo dojem, že je třeba sáhnout k nadpřirozeným prostředkům, když ty přirozené nějak nezabírají. Nejdřív by se možná mělo přezkoumat, jestli se z těch běžných použily už všechny.

Takhle se chovají ostatně lidé v mnoha oblastech a nemusí jít o podporu nějakého místního mocenského spasitele a momentální světskou říši. Stačí se podívat na metody, ke kterým se lidé uchylují, když mají dojem, že jim v jejich nemoci nepomůže běžná medicína, nebo jaké postupy volí při výchově dětí. Moderní civilizace je jen takový křehký obal, pod kterým je stále ta původní magická a mystická duše. Pokud to tak je, bude na tom nejspíš něco správného. Jen bychom se měli držet starého přístupu: Je něco nad námi, ale nesmí se to přehánět.

Jinak všem říším přejeme pochopitelně všechno dobré a další vývoj budeme sledovat.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio