Jan Gebert: Nemám rád jalové debaty

8. říjen 2018

V říjnu vstoupil do českých kin jeho film Až přijde válka, který v loňském roce zahajoval sekci Panorama Dokumente na Berlinale a byl tak jediným ryze tuzemským zástupcem na tomto prestižním festivalu. Vypráví o přerodu Petra Švrčka, mladého velitele národní domobrany na Slovensku, ze zadumaného aktivního mladíka v kategoricky přemýšlejícího politika s diktátorskými tendencemi.

„Původně jsem chtěl, aby se film jmenoval Naše budoucnost, jelikož právě takhle chápu a vědomě stavím své filmové vyprávění. Mám dojem, že eskalující situace kolem uprchlické krize a s ní související radikalizace jedné části společnosti by při troše nepozornosti mohla proměnit náš politický prostor zpět ve prospěch svého druhu fašizujících extremistů,“ komentuje Jan Gebert svůj film, který vnímá jako nástroj pro dialog.

Film bude doprovázen sérií tematických debat, v nichž se záměrně potkají zástupci opozitních názorových táborů. Nejde mi o propagaci přívrženců Petra Ščvrčka, ale o možnou proměnu a pochopení problémů ve společnosti. Chci i tyto lidi vtáhnout do společného dialogu. Nemám rád jalové debaty, ve kterých se prezentuje jen jedna strana problému.

Poprvé na sebe upozornil před několika lety snímkem „Hra o kámen“. Jakožto vystudovaný historik a tehdy aktivně píšící novinář vystavěl filmové podobenství o (ne)schopnosti vyrovnat se s vlastní traumatickou minulostí po odsunu sudetských Němců.

autor: Bohdan Bláhovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.