Nevinná hra na vojáky, nebo budoucí hrozba? O filmu Až přijde válka mluví jeho režisér Jan Gebert

6. březen 2018

Film českého režiséra o slovenské domobraně Až přijde válka byl uveden na letošním Berlinale a má potenciál oslovit diváky a divačky v celé Evropě.

Berlinale blog. Na českou účast můžeme být hrdí díky filmu Až přijde válka

Z filmu Až přijde válka

Slovenská domobrana, český režisér. Znepokojivý dokument Jana Geberta, uváděný na 68. ročníku filmového festivalu Berlinale, pojednává o mimořádně aktuálním evropském tématu.

ArtCafé přináší  rozhovor s dokumentaristou Janem Gebertem. Debutoval v roce 2012 filmem Hra o kámen a novým snímkem na svoji prvotinu plynule navazuje. V realitě střední Evropy (dříve českých Sudet, dnes Slovenska) natáčí o tématech, které jsou symptomem nálad a společenského posunu nejen našeho regionu, ale i celé Evropy posledních let. Jeho poslední film se věnuje kontroverzní skupine Slovenskí branci. Její vůdce, 18letý Peter Švrček, rekrutuje mladé muže z celého Slovenska, aby bránili slovenské národní hodnoty. Je to jen nevinná hra na vojáky, nebo domobrana koketující s extrémními názory představuje bezpečnostní hrozbu?

Nejsilnější momenty Berlinale 2018

Z filmu Dovlatov

Šest českých filmových publicistů v debatě nad programem Berlinale 2018. Objevy, televizní trendy, favorité na Zlatého medvěda...

V ArtCafé jsme zároveň mluvili s Radovanem Síbrtem z produkční společnosti Pink, která za filmem Až přijde válka stojí a podílela se i na produkci vítězného filmu celého festivalu, snímku Nedotýkej se mě.

Záznam celého pořadu včetně hudby podle výběru Petr Dorůžky, tentokrát zejména ukázek z nového alba argentinské kapely Otros Aires, si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.