Ivan Sergejevič Turgeněv: Básně v próze

9. listopad 2018

Jako připomínku 200 let od narození ruského spisovatele I. S. Turgeněva uvádíme jeho Básně v próze – svědectví jeho rozjímání, úvah, vzpomínek i lyrických vnuknutí. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Ivan Sergejevič Turgeněv pocházel ze šlechtické rodiny. Studoval na univerzitách v Moskvě, Petrohradě a Berlíně, kde dosáhl titulu magistra filozofie. Patřil k liberálním představitelům ruské literatury 19. století.

Ivan Sergejevič Turgeněv: Lovcovy zápisky

Ivan Sergejevič Turgeněv: Lovcovy zápisky

Dramatizovaná četba na pokračování ze slavného díla ruské klasické literatury. Uvádíme u příležitosti 200. výročí narození ruského spisovatele Ivana Sergejeviče Turgeněva (9. listopadu 1818). Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V roce 1852 byl I. S. Turgeněv nakrátko uvězněn po uveřejnění nekrologu na N. V. Gogola. Po propuštění musel téměř dva roky strávit ve své vesnici pod policejním dohledem. Od druhé poloviny čtyřicátých let pobýval často ve Francii, kde se sblížil s francouzskými spisovateli (např. Gustavem Flaubertem, Emilem Zolou). Usiloval o sbližování ruské a evropské kultury.

Básně v próze Ivana Sergejeviče Turgeněva vznikaly na sklonku jeho života, kdy byl smrtelně nemocen, v letech 1877 až 1882. Jsou svědectvím jeho rozjímání, úvah, vzpomínek a lyrických vnuknutí. Jejich cyklus, obsahující jedenapadesát básní, vyšel za Turgeněvova života jen jednou.

Druhá řada básní v próze, další padesátka, se zachovala v sešitě, do kterého si autor zapisoval svá díla nanečisto. Po Turgeněvově smrti byly uveřejněny jen některé z nich, v úplné podobě jsou uloženy v rukopisné sbírce Národní knihovny v Paříži.

Účinkují: Bohumil Křížek a Leo Spáčil

Překlad: Karolina Dušková
Připravil: Rudolf Matys
Režie: Vladimír Tomeš

Natočeno v roce 1978.

Spustit audio