Ivan Olbracht: Zázrak s Julčou. Zaniklý svět ortodoxních Židů na Podkarpatské Rusi

2. červenec 2022

Pavel Rímský jako židovský povozník Bajnyš Zisovič vyráží s kobylkou Julčou na cestu z věčné bídy a nedostatku. Dramatizace povídky z cyklu Golet v údolí, ve které ožívá zaniklý svět ortodoxních Židů na Podkarpatské Rusi. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Povídku ze sbírky Golet v údolí zdramatizoval Jaroslav Pour
Osoby a obsazení: Bajnyš Zinovič (Pavel Rímský), Rojza (Taťjana Medvecká), Pan Jára + vypravěč (Miloš Hlavica), Paní (Věra Galatíková), Salomon Fux (Josef Somr), Paní Ester (Jana Drbohlavová), Sura (Barbora Hrzánová), Srul (Jiří Kvasnička), Laja (Veronika Žilková) a Chaimek (Vít Ondračka)
Dramaturgie: Dagmar Jaklová
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Petr Adle
Natočeno: v roce 1991

Do právě započatého Českého léta na Vltavě, ve kterém sledujeme české stopy v zahraničí, vybíráme rozhlasovou hru podle povídky Ivana Olbrachta Zázrak s Julčou. Námět k ní autor našel na Podkarpatské Rusi, od roku 1920 připojené k nově založené Československé republice. Zbytku československého státu však zůstalo Zakarpatsko vzdálené nejen geograficky, ale i kulturně – jako svět sám pro sebe s nedotčenou divokou přírodou a tvrdým životem panujícím zejména na venkově.

Ivan Olbracht se na Podkarpatskou Rus poprvé vypravil v červenci 1931 a od té doby se sem po dobu šesti let často vracel. O životě, který tam našel, vydal nejprve knihu reportáží Země beze jména. Načerpal tam však inspiraci i pro svá beletristická díla: románovou baladu Nikola Šuhaj loupežník o legendárním podkarpatském zbojníkovi a sbírku tří povídek Golet v údolí, přibližující život ortodoxní židovské komunity.

Zázrak s Julčou je úvodní povídkou triptychu. Jejím hlavním hrdinou je povozník Bajnyš Zisovič, otec osmi dětí, který každý den svádí houževnatý boj o přežití své chudé rodiny. V jeho postavě balancující na hraně humoru a smutku Olbracht skvěle postihl to, čemu jsme zvyklí říkat „židovská podnikavost“. Za oběť jí padne český manželský pár z Prahy, který se octne v nepřístupné krajině daleko od civilizace a bez pomoci místních se neobejde…

autor: Jaroslav Pour
Spustit audio

Související