I. Mezinárodní jazzový festival Praha 1964

26. říjen 2014

V podvečeru poslední říjnové neděle se vrátíme ve vzpomínkách o půl století zpět. V lelkování pro pamětníky si připomeneme, že 28. října 1964 se v nabitém velkém sále pražské Lucerny konal první koncert 1. Mezinárodního jazzového festivalu.

Organizační a programový štáb připravil pro vyhladovělé československé jazzové fanoušky opulentní hody, na kterých vystoupila celá řada českých muzikantů a zpěváků, ale také Poláci Krzysztof Komeda a Zbigniew Namyslowski, bratři Joachim a Rolf Kühnové (jeden z NDR, druhý ze Západního Německa), Mr. Acker Bilk a jeho Paramount Jazz Band, a především skupina Američanů žijících v Evropě.

Oficiálním leaderem americké kapely, která vystupovala pod názvem Baby Douglas and the Black Jazz in Europe, byl sice zpěvák Donald „Baby“ Douglas, ale skutečnými autoritami hodnými obdivu byli instrumentalisté: altsaxofonista Leo Wright, trumpetista Benny Bailey, pianista Kenny Drew, kytarista André Condouant, bluesový pianista a zpěvák Candy Green ad. Vysloveně „americké“ parametry měla také vystoupení holandského tria, které vedl pianista Pim Jacobs a se kterým zpívala leaderova manželka Rita Reys. Její nahrávky z 60. let (mj. I Get a Kick Out Of You, I Remember Clifford nebo Cherokee) jsou toho jasným dokladem.

Během několika dnů, které strávili američtí jazzmani v Praze, se podařilo některé z nich pozvat do studia, kde natočili několik snímků s Pražským dixielandem (mj. Blues pro festival 1964 nebo Wallerovu písničku Ain’t Misbehavin‘). Další nahrávky je možné najít na supraphonském albu Echoes from the Prague Jazz Festival, ale tato vzácná sběratelská rarita se velmi špatně shání.

Poslední říjnové „Lelkování“ bude jenom kratičkou vzpomínkou na festival, který otevřel mnoha legendárním jazzmanům cestu na česká pódia a inspiroval vznik podobných hudebních radovánek.

autor: Aleš Benda
Spustit audio