Hyperkrychle a Sedm slov. Hudba ve čtyřrozměrném i duchovním prostoru

7. březen 2021

Mezi premiéry skladeb Soni Vetché a Slavomíra Hořínky by se dal vepsat příběh o cestě od klamných iluzí k duchovnímu ukotvení. Hyperkrychle si vědomě pohrává se sluchovými klamy, Sedm slov je obrazem posledních chvil ukřižovaného Krista.

Hraje: Plzeňská filharmonie
Sólový part: Michal Sedláček (housle)
Dirigent: Chuhei Iwasaki
Pořad připravil: Boris Klepal

Čtyřrozměrná hyperkrychle představuje pro řadu lidí abstraktní útvar za hranicemi jejich představivosti. Skladatelka Soňa Vetchá pokládá čtvrtý rozměr za nedílnou součást hudby. Právě on má podle Vetché na svědomí posuny mezi tím, co hudebnící hrají z partitury, a co posluchači vnímají. Autorka s těmito významovými posuny pracuje, hraje si s nimi a vlastně přitom posluchače lehce pokouší i zkouší. Její Hyperkrychle je malá psychoakustická studie i zábavná hádanka.

Posledních sedm slov, která podle tradice pronesl Kristus na kříži, patří narozdíl od čtvrtého rozměru k častým hudebním námětům. Řada autorů, které zaujal, sahá od Heinricha Schütze až k Tristanu Murailovi. Houslový koncert Sedm slov od Slavomíra Hořínky se nezabývá konkrétními texty, ale situacemi, které z nich vyplývají. Jednotlivé věty nazvané Samota, Soucit, Něžnost, Bolest, Nářek, Oběť a Vzkříšení jako by se inspirovaly barokními afekty a zároveň hovořily srozumitelným jazykem k dnešnímu posluchači.

Skladatel Slavomír Hořínka

Vetchá a Hořínka jsou také hosty Futurissima a své kompozice posluchačům sami představí. Hyperkrychli a Sedm slov natočila pro Český rozhlas v roce 2020 Plzeňská filharmonie a dirigent Chuhei Iwasaki, sólový part Hořínkova houslového koncertu interpretuje Michal Sedláček. Obě nahrávky zaznějí v rozhlasové premiéře.

V závěru se Futurissimo ocitne mezi hudbou a rituálem díky sampleru současných litevských skladatelů. Album nazvané Between Music and Ritual sestavil pro Litevské hudební středisko Vítězslav Mikeš. Ze sedmi děl, která se na albu nacházejí, zazní The Colour of Water od skladatelky Justė Janulytė.

autor: Boris Klepal
Spustit audio

Související