Hudební nabídka z Katalánska

30. listopad 2011

V severní části Španělska leží Katalánsko a kousek nad jeho metropolí Barcelonou, poblíž slavného kláštera Montserrat, je městečko Manresa, které každoročně v listopadu ožije na tři dny hudbou a vše se rázem změní. Rytmus každodenních činností nahradí rytmy zcela jiné, sjíždějí se sem hudebníci z celého Středozemí.

Slyšet tu můžete i leccos dalšího, letos to byla například národnostně smíšená skupina Secret Festival Band, v níž zcela jednoznačně dominovala estonská zpěvačka Mari Kalkun. Velmi pestrou francouzskou scénu zde reprezentovala skupina Bashavav s klarinetistkou Celine Drancey a rumunským akordeonistou Virgilem Stoicanem.

Festival Fira Mediterrania je ale především příležitostí pro místní, tedy katalánské umělce, a to velmi zaslouženou, neb řada z nich je navzdory svým kvalitám za hranicemi neznámá. Nejlepším příkladem je zpěvák Carles Denia. Ten svoji novinku El paradis de les paraules, Ráj slov, sestavil ze zhudebněných textů osvícených arabských básníků, kteří v severním Španělsku žili před tisíci lety. Ibn Khafajah se narodil roku 1058 ve městě Alzira poblíž Valencie - a podle historiků zacházel s jazykem zcela novým způsobem, s důrazem na vřelost, intimitu i vjemy lidských smyslů.

Pro současnou katalánskou hudební scénu je velmi příznačná pestrost, místní hudebníci zkoušejí nejrůznější cesty. Jedním z témat programu byly moderní podoby typicky katalánské sestavy cobla s ostrým zvukem místní šalmaje, zatímco objevem v nabídce vydavatelů se stal Josep Maria Ribelles specializující se na staré harfy, a to jak gotickou, tak i keltskou. Své album věnoval Alanu Stivellovi, hudebníkovi z Bretaně, který se o návrat tohoto nástroje vydatně zasloužil.

02497078.jpeg

Reportáž Petra Dorůžky vysíláme v Čajovně v pondělí 5. prosince.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.