Hudební festivaly 2019: Hvězdy ze spodních pater

2. červenec 2019

Ať už na letní festivaly jezdíte kvůli velkým hvězdám, atmosféře nebo kamarádům, vždy zkuste pátrat také ve spodních patrech programu. Dost možná budete překvapeni.

Program letních akcí se už dávno neomezuje pouze na prázdninové víkendy. Festivalová sezóna je už sice dávno v plném proudu, ale i tak – začátek prázdnin je přeci jen jakousi pomyslnou hranicí.  Speciální díl ArtCafé je věnovaný právě jménům z programu letních festivalů, která se neobjeví jen v České republice, ale také v blízkém okolí. Během tradičních devadesáti minut jsme se soustředili hlavně na jména méně známých umělců, kteří často vystupují spíše na menších akcích. Ale možná o to jsou zajímavější… Nechybí ale ani několik ukázek od velkých hvězd. Hostem vysílání byla slovenská umělkyně Katarzia, která hovořila o svém vztahu k festivalům, slovenské festivalové scéně nebo blížící se účasti na věhlasném barcelonském festivalu Sonar, kde v druhé polovině července představí svůj program Antigona.

Jednou ze zmíněných hvězdných výjimek je bezesporu španělská umělkyně Rosalía, která se představí na festivalu Colours of Ostrava. V jejím případě jsme svědky zrodu hvězdy takřka v přímém přenosu. V době, kdy organizátoři její vystoupení domlouvali, vůbec nikdo nečekal, jak se v následujících měsících proslaví. Rosalía umně spojuje tradiční flamenco s moderním popem a její věhlas soutpá od vydání alba El Mal Querer loni v listopadu kolmo vzhůru. Úspěch kolekce podpořili úspěšné singly Con Altura (spolu s J Balvinem) nebo duet s Jamesem Blakem Barefoot in the Park, který vyšel na jeho albu Assume Form. Rosalíinu nedávnému vystoupení na festivalu Primavera Sound v její rodné Barceloně přihlíželo podle tamních organizátorů vůbec nejpočetnější publikum v devatenáctileté historii festivalu, v řeči čísel okolo šedesáti tří tisíc lidí. Rosalía vystoupí v Ostravě v sobotu 20. července, pokud byste neměli minout jeden jediný koncert v létě, tak je to právě tento. Rosalíu velmi uznává také Katarzia, dokonce si ji natolik oblíbila, že se její píseň Di mi nombre naučila nazpaměť.

Anglická čtveřice Black Midi patří k největším příslibům letošního roku. Zatímco o nich ještě v lednu věděli pouze odborníci na britskou hudební scénu, a to ještě jen někteří, po vydání jejich debutového alba Schlagenheim už o nich píší téměř všechny relevantní světová média, tuzemský hudební tisk nevyjímaje. Na své povedené prvotině mísí Black Midi kytary s elektronikou i poezií, tohle vše, a ještě mnohem víc, zaobalené v chytlavě taneční formě, s pořádnou dávkou vášně a energie. Zda jsou skutečně zvukem roku 2019“, jak se často píše, zjistí začátkem srpna návštěvníci festivalu Off v polských Katovicích. Ale české publikum si nemusí zoufat. Stačí počkat na začátek října, kdy se Black Midi představí v pražském klubu Underdogs'.

Také hudební scéna našich severních sousedů skrývá mnohá překvapení a objevy. Tvorba čtveřice Lonker See začíná u jazzu a končí někde u divoké hypnotické psychedelie. Jejich koncerty se hodí jak do tradičních klubů tak i na otevřená pódia. Na Lonker See se může těšit publikum festivalu Beseda u bigbítu. Podobně jako v případě Black Midi se polské kvarteto objeví v ČR také na podzim.

V pořadu dále zazněly skladby například od Sudan Archives, Aldous Harding nebo skupiny BCUC z Jižní Afriky a nechybělo ani několik písní ze sousedního Slovenska, například novinky od Kataríny Málikové nebo skupiny Korben Dallas. A také úvodní píseň z alba Bolo nás jedenásť, které je často považováno za vůbec nejlepší slovenské popové album všech dob, s čímž souhlasí i Katarzia. Písně Milana Lasici, Júlia Satinského a Jara Filipa představí na slovenském festivalu Pohoda speciální hvězdný tým složený z mnoha osobností slovenské hudební scény v čele s Michalem Kaščákem.

Spustit audio

Související