Šanson, cirkus, afrobeat i rap: Letní ArtCafé od břehů Seiny

19. srpen 2018

V ArtCafé objevujeme žánrově i kulturně rozmanitý svět francouzského jazzu, který je plný nejrůznějších hudebních příměsí jako rap, šanson, kabaret, klasická hudba i afrobeat.

Začneme u pianistů a pianistek – tím prvním bude Rémi Panossian, od kterého uslyšíme ukázku z  debutového alba BBANG. Ve své hře rád využívá preparovaný klavír a často s ním pracuje spíše jako s melodickými perkusemi – podobně pracuje i Laurent de Wilde, od kterého zazní skladba Over The Clouds. Fúze jazzu s arménským folklórem nás čeká v podání francouzsko-arménské pianistky, skladatelky a zpěvačky Machi Gharibian a čtveřici pianistů uzavře Jean-Marie Machado s rozverným mixem jazzu, šansonu, kabaretu a cirkusu.

Do francouzského jazzu patří afrobeat i akordeon

V podobně hravém duchu jako u Machada se nese i tvorba dua DjeuhDjoah a Lieutenant Nicholson. Svoji hudbu označují hudebníci jako francouzsko-kamerunský mix afrobeatu a souljazzu a v textech plných slovních hříček často zpracovávají témata, která se dotýkají tradic rodného Kamerunu. Ve francouzsky laděném ArtCafé samozřejmě nemůže chybět zvuk akordeonu – imprese pařížského Montmartru navodí skladba La Cirque des Mirages od Vincenta Peiraniho, který nedávno vystoupil v Česku v rámci festivalu JazzFest Brno. Podívejte se na záznam jeho loňského koncertu z festivalu Jazz à Vienne:

Jazzová Alenka v říši divů

Francouzský šanson nás čeká v podání zpěvačky Mathilde, která svůj debut natočila ve spolupráci s výraznými postavami francouzské jazzové scény – pianistou Jacky Terrassonem a trumpetistou Stéphanem Belmondem. Jeden z nejpopulárnějších představitelů francouzského jazzu, hráč na čtvrttónovou trumpetu a mistr fúzí Ibrahim Maalouf dostane v pořadu více prostoru. V ArtCafé zazní ukázky z alba Kalthoum, na kterém vzdal hold slavné egyptské zpěvačce Oum Kalthoum, jedné z ikon arabské populární hudby. Druhá skladba bude z alba Au pays d'Alice... inspirovaného knihou Lewise Carolla Alenka v říši divů – Maalouf se příběh rozhodl zhudebnit ve spolupráci s francouzsko-malijským rapperem Oxmem Puccinem za doprovodu pětadvaceti hudebníků a dětského sboru. Záznam celého koncertu si můžete poslechnout zde:

Oxmo Puccino bývá v jazzových projektech vyhledávaným hostem – kromě Maaloufa spolupracoval s kapelou Hocus Pocus, se skupinou Jazz Bastards a také s trumpetistou Erikem Truffazem – o tom, jak skvěle toto hudební spojení funguje, se přesvědčíme písní Complément du Verbe z alba Doni Doni. Závěr ArtCafé bude patřit divoké pětici Paris Combo a jejich kabaretně laděné skladbě Mais Que Fait La Nasa?

Spustit audio

Související