Hudba a styl španělské Andalusie

25. leden 2007

Jihošpanělská Andalusie je krajem s jedinečnou chutí, vůní a inspirací. Procházíte-li rozlehlou córdobskou mešitou a najednou uprostřed typických islámských struktur narazíte na symboly a architektonické prvky křesťanské, pocítíte nejen běh dějin, ale i skutečnost, že oba světy mohou existovat vedle sebe.

Obdobným dokladem je sevillská katedrála, postavené kolem devadesátimetrové věže Giraldy, která bývala minaretem původní mešity, zbourané kvůli zchátralosti. Jiným příkladem může být malebné městečko Ronda. Je rozděleno na jižní muslimkou čtvrť a novější severní část překrásnou soutěskou El Tajo. Přes ní se klenou tři mosty, které je možno vnímat jako symboly přátelství.

Jedinečný mix andaluské kultury je již delší dobu objevován okolním světem. Flamenko jako jeden z prvních zpopularizovali od počátku 60. let místní kytarista Francisco Sánchez Gómez, který si říká Paco de Lucia, a zpěvák Camaron de la Isla. Později se objevila řada skupin, které začaly spojovat flamenko s rockem, například skupiny Alameda, Triana, Smash nebo kapely jako Pata Negra (Černá pracka), Ketana nebo Mártires de Compás, které k flamenku a rocku připojují též inspirace jazzové, bluesové, latinskoamerické a další. Stačí si vyladit některé z místních rádií: Canal Sur, Cadena Ser, Cadena Dial, Cope, Onda Cero, Radiolé nebo Radio Nacional de Espaňa. Anebo si zajít do některého z koncertních sálů, jako jsou například v Seville Lope de Vega Theater, Reales Alcazares, Maestranza Theater, Bullring... Všude se budete cítit podobně jako v hospůdce u sangrie a tapas.

Alespoň pomyslně vás do Andalusie přenese sobotní Čajovna, kterou připravil Aleš Opekar.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.