Hrdinové v poezii

9. listopad 2015

Osten v těle.

Poslouchejte na Vltavě od 9. listopadu 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Slabost dělá hrdinuMnoho set let je stará píseň k Panně Marii, která se váže k poutnímu místu Montserrat v Kastilsku. Píseň vypráví o prameni, který si pro sebe uzurpoval jeden rytíř a odpíral z něj vodu mnichům sousedního kláštera. Zasáhla Panna Maria a k prameni dnes putují tisíce lidí.

Robert ĎábelJedním z velmi podivuhodných hrdinů středověkých vyprávění je rytíř zvaný Robert ďábel. Ten bojuje se svým osudem v přestrojení a jen jizva na jeho těle, podobně jako u Odyssea, prozradí jeho totožnost.

Zmučený Kristus v barokní poeziiČeští emigranti v 18. století rozhodně neměli snadný život. Z Čech utíkali většinou bez majetku a byli odkázáni na shovívavost nové vrchnosti. Kazatel Jan Liberda potají vyjednával s pruským králem o přesunu českých evangelíků do Berlína. Ti pak skutečně na podzim roku 1732 vyrazili za zpěvu písní na cestu - a dodnes najdeme v Berlíně jejich stopy.

Lásky žal Marceline Desbordes-Valmorové Marceline Desbordes-Valmorová se stala obdivovanou básnířkou francouzského romantismu. Její dětství bylo vyplněno bídou a starostmi. V patnácti letech se dostala mezi kočovné herce, její talent jí však brzy zajistil angažmá v divadlech v Rouenu, Bruselu i Paříži. Tam se seznámila s osudovým mužem, kterému budou později věnovány její verše. Milenec však Marcelinu opustil a ona zůstala sama s dítětem a se svým zlomeným srdcem.

Edward Stachura odchází ze světa Bylo léto roku 1979 a v pokoji na předměstí Varšavy právě ukončil svůj život Edward Stachura. Ve dvaačtyřiceti letech tak zemřel neobyčejný básník, spisovatel a písničkář. Jeho písně byly mezi nonkonformní polskou mládeží takřka kultovní a knihy mu vycházely v obrovských nákladech. List pozůstalým je poslední zprávou o jeho životním zápasu.


Účinkují: Hynek Chmelař, Anežka Rusevová, Jan Bidlas, Martin Finger

Připravili: Matouš Jaluška, Martin Šorm, Klára Soukupová, Josef Hrdlička, Michal ŠpínaRežie: Jaroslava Šiktancová

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.