Hrdinové v poezii

28. září 2015

Romantici: William Wordsworth, Juliusz Słowacki, Percy Bysh Shelley, Victor Hugo, A. S. Puškin.

Poslouchejte na Vltavě od 28. září 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


William Wordsworth se narodil v roce 1770 a je známý jako vůdčí duch anglického romantického hnutí. Jezerní oblast, kde žil a o níž psal, se stala charakteristickým předobrazem romantické krajiny.

Milostnou poému Ve Švýcarsku napsal v letech 1835-1838 básník a dramatik Juliusz Słowacki. Narodil se jako Polák v zemi, která byla rozdělena mezi tři sousední mocnosti - Rusko, Prusko a Rakousko - a Polskem se opětovně stala až po první světové válce. Jedním z pilířů polského romantismu se tudíž stává láska k porobené vlasti.

Alpské štíty jako prototyp romantické krajiny uchvátily i Angličana Percy Byshe Shelleyho. Roku 1816 spolu se svou ženou Mary podnikl cestu po Evropě a během ní navštívili také krajinu v okolí Montblanku. Zážitky z cest shrnula o rok později Mary Shelleyová v cestopisné knížce, kterou tvoří deníkové zápisky a dopisy cestovatelů. Báseň Montblank celý text završuje.

Mladý Victor Hugo vydává v roce 1826 sbírku Ódy a balady. V ní ústy dětského vypravěče, který obdivuje vojáky a uniformy, píše nadšené verše o Napoleonovi a verši rekonstruuje jeho vítězné tažení Evropou. Bitevní pole jsou v básni romantickou krajinou a my víme, že básník během svého života z opojení francouzskou vojenskou mocí zcela vystřízlivěl.

Mladičký A. S. Puškin přichází v roce 1871 jako úředník ministerstva zahraničí do Petrohradu a je středem pozornosti. Záhy se ocitá ve vyhnanství v jižních koloniích Ruska. Důvodem byly jeho proticarské verše šířené v mnoha opisech. Na přímluvu jednoho ze svých příznivců není vykázán na Sibiř, ale stává se součástí tažení generála Rajevského na Kavkaz. Příteli Rajevskému Puškin věnoval poému Kavkazský zajatec.


Účinkují: Hynek Chmelař, Kamil Halbich a Petra Špalková, Marek Adamczyk, Jan Bidlas

Připravili: Světlana Ondroušková, Michael Alexa, Josef Hrdlička, Ondřej Macl, Josef HrdličkaRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.