Honoré de Balzac: Gobseck. Konvence a morálka se mění, ale zlato vládne všude

1. říjen 2022

Obraz životních osudů i konce člověka spoutaného jedinou touhou − touhou po penězích. V titulní roli Vladimír Šmeral, dále hrají Ladislav Boháč, Marie Glázrová, Viola Zinková, František Němec a další. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatický přepis románu: Walter Hasenclever
Překlad, rozhlasová úprava a režie: Miloslav Jareš
Osoby a obsazení: hrabě Restaud (Ladislav Boháč), hraběnka Restaud (Marie Glázrová), Arnošt Restaud (Petr Herrmann), Gobseck (Vladimír Šmeral), Esther Gobsecková (Viola Zinková), notář Derville (Bořivoj Navrátil), Maxime de Trailles (František Němec), lékař (Jiří Hurta), domovnice (Jaroslava Drmlová), komorník (Artuš Kalous) a služka (Drahomíra Fialková)
Dramaturgie: Karel Gissübel
Hudba: Jiří Váchal
Natočeno: v roce 1970

V mládí byl Gobseck dobrodruh. Brzy se naučil přesně odhadovat pohnutky, cíle a hlavně slabiny druhých. Této schopnosti využívá s naprostým a svým způsobem uhrančivým cynismem. Zdá se být poslední záchranou zadlužených aristokratů, hráčů, nevěrných žen, ale jeho pomoc bývá zpravidla posledním krokem k okraji propasti. Sám se vzdal všech požitků, jedinou jeho vášní je majetek, který mu umožnuje ovládat druhé. Je chladným pozorovatelem slabostí a hříchů jiných, nikdo neví nic o něm, on ví o každém vše.

Dramatizaci společenského románu francouzského spisovatele uvádíme ve vltavské řadě Sobotní drama.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.