Hledat a nacházet smysl života na jeho sklonku. Meditativní poezie Vladimíra Mikeše

15. srpen 2022

Ze sbírky Odkud to přichází? českého překladatele, spisovatele a teatrologa, která byla oceněna v kategorii poezie na cenách Magnesia Litera 2022. Premiéru uvádíme u příležitosti autorových 95. narozenin. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Jan Vlasák, Alena Mihulová a Lukáš Hlavica
Připravil: Petr Gojda
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 15. 8. 2022

Vladimír Mikeš (11. 8. 1927) je básník, spisovatel, překladatel a teatrolog, nositel Státní ceny za překladatelské dílo a také ceny Magnesia Litera 2022 v kategorii poezie. Do nedávné doby bylo veřejnosti známé hlavně Mikešovo překladatelské dílo – od 60. let překládal hlavně poezii a drama, převážně klasický kánon starší i modernější literatury (mimo jiné Lope de Vega, Cervantes, Calderón, Dante, Racine, Moliere, Motale, Calvino...).  Divadelní veřejnost znala Mikešovy historické práce věnované španělskému divadlu zlatého věku a francouzskému baroku a klasicismu.

Od roku 2012 ovšem začaly vycházet Mikešovy romány psané do šuplíku za totality – Škodlivý prostor, Plovárna Léthé, Čtveročas. V roce 2015 z rozsáhlého rukopisného básnického díla sbírky Poémy a Pozdní sběr, v roce 2021 pak péčí Antonína Petruželky a Jonáše Hájka výbor Odkud to přichází?, ze kterého vybíráme pro náš pořad. Jde o meditativní poezii, psaní na sklonku života, které se táže po smyslu jeho jednotlivých epizod i celku, ohlíží se a velebí krásu života i deníkově zapisuje své dny.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související