Hlava žáru Vladimíra Binara

16. leden 2016

Ve věku 74 let zemřel ve středu 13. ledna spisovatel, literární vědec, editor, překladatel a vysokoškolský pedagog Vladimír Binar. Pro rodáka z vysočinského Velkého Meziříčí (nar. 6. října 1941) bylo určující setkání s dílem Jakuba Demla a pobyty ve Francouzské Polynésii, odkud pochází jeho žena.

Poslouchejte na Vltavě 16. ledna 2016 v 17:45.


Jako editor se Vladimír Binar profiloval v souvislosti se samizdatovými aktivitami a spoluprací s literárním kritikem a milovaným učitelem Bedřichem Fučíkem. Od roku 1989 působil jako redaktor v nakladatelství Práce a o rok později se vrátil na pražskou FF UK jako pedagog. Za svoji prozaickou tvorbu byl oceněn Cenou Jaroslava Seiferta, do dějin české literatury se výrazně zapsal také jako editor a interpret díla Jakuba Demla.

Ke kritické i editorské erudici Vladimíra Binara patřila vášnivá zaujatost stejně jako vzdělanostní zázemí a umění rozlišovat. „Málokdo dokázal uchopit magii a tajemství času s takovou naléhavou intenzitou jako Binar,“ prohlásil o jeho spisovatelském nastavení Jiří Zizler. Vladimír Binar patřil ke spolupracovníkům literární redakce Českého rozhlasu, pro kterou připravil řadu scénářů s tématem literární historie i výběry z vlastního beletristického díla.

Vladimír Binar byl také básníkem, jehož opožděný básnický debut Hlava žáru vyšel v roce 2009 v nakladatelství Triáda a obsahuje verše především ze 60. let. A právě výběr z těchto Binarových básní tvoří osu pořadu z cyklu Sladké je žít, kterým si chceme připomenout Binarovu nevšední osobnost.


Účinkují: Michal Pavlata, Milan Kačmarčík a Zdeňka Sajfertová

Pásmo z veršů prozaika, esejisty a básníka Vladimíra Binara. Připravili Miloš Doležal a Igor Fic, který je také autorem úvodního slova. Hudbu Karla Velebného, Kamila Hály a Jiřího Verbergera vybrala Pavla Schönová. Režie Vladimír Gromov

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio