Hermann Grab: Měsíčná noc. Příběh z večírku pražské smetánky ve stínu války

6. květen 2023

Z Grabova díla vybíráme povídku Měsíčná noc, jeden z pozdějších textů, které napsal během svého života v exilu. Je součástí sbírky sedmi povídek Svatba v Brooklynu, kterou ještě uspořádal, ale jejího vydání se už nedočkal: sbírka vyšla až v roce 1957 ve Vídni. Premiéru povídky, kterou uvádíme v den 120. výročí autorova narození, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: František Špaček
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 6. 5. 2023
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Spisovatel a novinář Hermann Grab patří pravděpodobně k nejméně známým pražským německy píšícím autorům. Zčásti je to i tím, že Grabova literární pozůstalost je velmi malá, tvoří ji jen román Městské sady z roku 1935 a několik povídek. Řada rukopisů se do dnešních dní nedochovala. I to málo ale stačilo, aby si svým dílem získal úctu u takových osobností, jako byli Hermann Broch, Theodor W. Adorno nebo Klaus Mann.

Hermann Grab vystudoval právo a filosofii a krátce pracoval v advokátní kanceláři. Mnohem více ho ale zajímala hudba, kterou studoval také, a tak nakonec několik let působil jako hudební publicista v Prager Montagsblattu, vyučoval hru na klavír a sbíral historické hudební nástroje, se kterými i koncertoval. Na konci třicátých let musel uprchnout z Evropy a nový domov našel v Americe. V New Yorku vyučoval hru na klavír, oženil se, ale v roce 1949 ve svých šestačtyřiceti letech předčasně zemřel na rakovinu. V jeho díle rezonují dvě hlavní témata – život pražské smetánky na pozadí rozpadající se c. k. monarchie a hrozba nástupu nacistů k moci a život v exilu. 

Příběh Měsíčné noci je situován do Prahy v roce 1917. Paní dvorní radová Klierová připravuje dobročinný koncert na podporu válečných invalidů. Schází se na něm pražská „hoch" společnost. Je to příležitost vidět a být viděn, zapůsobit na své okolí svým politickým vlivem či obchodními úspěchy nebo se vlichotit se do něčí vlivné přízně. Anebo se zamilovat... Válka se zdá být nekonečně daleko, ale její dráp se zatíná blíž, než se zdá.

Spustit audio

Související