Hermann Grab: Městský park. Ze života pražských zámožných rodin na sklonku války

7. květen 2023

Prostředí parku je jevištěm impresí narážejících na realitu života, především pokud jste dospívajícím mladíkem, který objevuje první lásky a milostné vztahy. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Viola Zinková a Josef Červinka
Připravila: Helena Tomanová-Veisová
Překlad: Dagmar Hubená
Režie: Josef Červinka
Natočeno: 1993

Různorodost návštěvníků parku je přehlížena jednolitostí bohatého měšťanského života na konci 1. světové války. Útržky rozhovorů lidí v pražské zeleni strhávají pozlátko, kterým je na povrchu obalen život zámožných pražských rodin. Posluchači se tak otevírá obraz skutečného života Prahy první poloviny 20. století.

Celým jménem Herman Grab z Hermannsörthu se narodil v Praze v květnu 1903 v zámožné židovské rodině a byl německy píšící spisovatel a klavírní virtuos. Jeho prvotinou je povídkový román s názvem Městské sady. Ihned po začátku války emigruje do USA. Vyučuje hru na klavír a bere si za ženu učitelku hudby Blanku Kotikovou. Zdravotní komplikace mu už neumožní návrat do vlasti. Hermann Grab umírá na rakovinu v roce 1949. Posmrtně vychází sbírka povídek Svatba v Brooklynu, kterou uspořádal autor ještě za svého života.

autor: Helena Tomanová-Veisová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.