Henrik Ibsen: Opory společnosti

V rámci letošního Severského roku vysíláme po celý leden na rozhlasovém jevišti hry norského klasika Henrika Ibsena. Po autorových raných hrách Peeru Gyntovi a Spolku mladých, přicházejí na řadu Opory společnosti, které Ibsen dokončil v roce 1877.

Hlavní postava dramatu, Konzul Bernick, směřuje veškeré konání k tomu, aby naplnil svou sociální roli: být „oporou společnosti“, to znamená vzorem ctností, úspěchu a spořádaného rodinného života. Ibsen však nechává nahlédnout pod slupku Bernickovy osobnosti a ukazuje nepoctivost a faleš, která se skrývá uvnitř. Ať už se jedná o podvodné podnikání či neúctu k ceně lidského života. Obrat u konzula nastává nejprve ve chvíli setkání s americkým příbuzným, který zná jeho minulost, a posléze v situaci, kdy sám málem přijde o syna.

Inscenace byla natočena v roce 1956 v brněnském studiu Českého rozhlasu, Režisér Vladimír Vozák vycházel z překladu Jaroslava Kvapila a v hlavních rolích účinkují Štěpán Zemánek, Jarmila Lázničková či Ota Dadák.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.