Gustave Flaubert: Paní Bovaryová. Nepřikrášlený příběh nešťastného manželství

12. prosinec 2021

Rozhlasové zpracování slavného románového příběhu ženy, která se marně pokouší naplnit svůj sen o ideální lásce. Uvádíme u příležitosti 200. výročí narození autora, francouzského spisovatele Gustava Flauberta. S Violou Zinkovou v titulní roli poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. 

Dramatizace: Miloslav Stehlík
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Osoby a obsazení: Karel Bovary, ranhojič (Soběslav Sejk), Ema Bovaryová (Viola Zinková), lékárník Homais (František Hanus), Leon Dupuis, písař (Bořivoj Navrátil), Rudolf Boulanger, statkář (Miroslav Doležal), obchodník Lhereux (Svatopluk Skládal), farář Bournisien (Vladimír Leraus) a slepec (Josef Patočka)
Překlad: Miroslav Jirda
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: v roce 1971

První kapitoly Paní Bovaryové vyšly v časopise Revue de Paris v roce 1856, knižní vydání se dostalo k francouzským čtenářům v následujícím roce. Příběhem nešťastného manželství naivní Emy Bovaryové Gustave Flaubert nejenže úspěšně debutoval na poli románové tvorby, ale také pobouřil úzkoprsou část veřejnosti, která v líčení mimomanželských vztahů nespokojené hrdinky spatřovala podkopávání morálky a ponoukání k nestoudnosti.

Paní Bovaryovou nebylo možné nečíst

Následující soudní proces, v němž došlo i na rozsáhlé citace románových pasáží a požadavek důsledného osvětlení autorské koncepce, skončil nakonec Flaubertovým osvobozením. Veřejnou obhajobou díla zajistil šestatřicetiletý spisovatel své knize přídech společenské senzace: Paní Bovaryovou nebylo možné nečíst. Gustave Flaubert si byl ale jist, že povrchní společenský zájem o román zase opadne. Nepřikrášlené vylíčení citového i existenčního ztroskotání ženy, která sní o milostných vášních v rozporu s prozaickou realitou, nemohla uspokojit měšťácký vkus široké veřejnosti toužící po podobných iluzích jako nebohá Ema.

Čtěte také

Flaubertova románová prvotina se nakonec stala také jeho neznámějším a nejúspěšnějším dílem, mnohokrát byla adaptována pro filmové plátno i divadelní jeviště. Rozhlasová dramatizace vznikla v roce 1971 na základě textu Miloslava Stehlíka, který pro rozhlas upravila Jaroslava Strejčková. V režii Miloslava Jareše účinkují Viola Zinková, Soběslav Sejk, Miroslav Doležal, Bořivoj Navrátil, František Hanus a další.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související