Gustav Mahler & Soňa Červená

28. září 2021

Hudební publicisté Daniel Jäger a Jozef Červenka nám ve svátečním Albu dne představili novinku z vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis – kompaktní disk s archivními mahlerovskými nahrávkami Soni Červené. CD obsahuje altové sólo z Mahlerovy 3. symfonie, Písně o mrtvých dětech a ukázky z Písně o zemi. Nahrávky byly pořízeny v roce 1960 v Lipsku a Berlíně.

(…) Na záznamoch speváčka sústredila všetko, čím si počas celej svojej kariéry podmaňovala a stále podmaňuje publikum: ohromné psychologické i rýdzo hudobné porozumenie, neuveriteľné množstvo výrazových odtieňov, oduševnelosť prednesu, schopnosť upútať a vtiahnuť poslucháča k tak introvertnému žánru. Jej dynamický register siaha od sotva počuteľného pianissima až k zvrchovanému dramatizmu, dokáže nádherne vykresliť tón, jemne ho odtieňovať a v mimoriadnej harmónii s u nej snúbia pocit a intelekt, podobne ako hudba a slovo. (…)

autoři: Jozef Červenka , Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.