Groteskní Márquez Severu

13. říjen 2003

Patnáct let poté, kdy se - tehdy jedenatřicetiletý - Dán Peter Hoeg ve své vlasti představil debutem Představy o dvacátém století, dostávají román v překladu Roberta Novotného do rukou čeští čtenáři. Nakladatelství Argo už přitom koncem devadesátých let vydalo autorův světový bestseller Cit slečny Smilly pro smích, jehož úspěšné americké vydání a následní zfilmování Hoega zařadilo mezi světově nejvydávanější proslulé spisovatele, a poté i soubor povídek Příběhy jedné noci.

Prvotina je to vskutku dosti neobvyklá a pozoruhodná. V sedmi rozsáhlých kapitolách románu se odehrává sedm bizarních, chronologicky na sebe navazujících příběhů, jež dohromady vytvářejí svéráznou pocitovou historii Dánska. Jako v bludišti pokřivených vypouklých zrcadel se v nich a v podobách i činech jejich až panoptikálních hrdinů odrážejí sny, mýty a naděje Dánů, iluze o jejich povaze i tvrdě udržované tradice, které je sešněrovávaly do pokrytectví a provázely po generace, a tak spoluvytvářely citlivost a zmatek rozporného dvacátého století.

00159414.jpeg

Hoeg je v tomto díle vypravěčským mágem s až obžernou představivostí, je posedle zaujatý každým detailem jako ploškou mozaiky, v níž se jako v kapce zjevuje obsah celku. Pohrává si i s časem, s nímž zachází podobně jako s postavami - zastavuje ho, pitvorně pokřivuje a zase jako v logice cirkusově barvitého surreálného snu natahuje. Jeho zpochybňující, drsné, jízlivé zkoumání dřeně vlastního národa je ovšem nelítostným, a přece láskyplným, a rozechvělým zkoumáním vlastní identity. Ne náhodou postupně vyjevuje, že postavy, přestupující z jednoho příběhu do dalšího, tvoří jeden rod a zpočátku objektivní vypravěč, který posléze do děje stále více vstupuje osobními poznámkami a komentáři, je vlastně v rodinné hierarchii posledním, ne právě povedeným synem.

Kniha Petera Hoega Představy o dvacátém století

"Zákony, pravidla, systémy a vzorce, jež můj rod a všichni ostatní v Dánsku přestupovali, řídili se jimi, šťouchali do nich a kroutili se pod nimi dvě stě let, ty se totiž s bubláním rozpadají." Co ale současníku dodá sílu, kde, v čem najde záchytné body teď? Otázka visí ve vzduchu, nevyřčena a nezodpovězena. Zbývá snad právě úporné kladení otázek. To také činí z Hoega nevšedního autora a z jeho místy jakoby zadrhávajícího vyprávění silnou a čtivou výpověď.

autor: Vítězslava Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.