Grand Designéry 2021 jsou Vrtiška & Žák. V módě bodovaly tenisky, ve šperku hodinky. Do síně slávy vstoupila Liběna Rochová

22. březen 2022

České designérské dvojice bodují. Absolutními vítězi Cen Czech Grand Design 2021 se stali Roman Vrtiška & Vladimír Žák, kteří vystřídali loňské vítěze Eduarda Hermanna & Matěje Coufala. Do síně slávy českého designu byla uvedena módní návrhářka a pedagožka Liběna Rochová.

Předávání cen se konalo po dvouleté pauze, poprvé v Hudebním divadle Karlín. Slavnostní večer v režii Jany Burkiewiczové se nesl v duchu tématu ráje a na pódiu se setkali nejen letošní vítězové, ale i ti, kteří ocenění získali v posledních dvou pandemií koronaviru poznamenaných letech.

Grand Designérem roku se stala etablovaná designérská dvojice Vrtiška & Žák, která se potkala při studiu na UMPRUM v ateliéru produktového designu a absolvovala stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách. Odborná porota ocenila především tři projekty, které charakterizují záběr jejich studia – kolekci umyvadel a koupelnového nábytku, lavičku a katamarán.

PÁR & Eliška Horčíková: kolekce sneakers PÁR

Netradiční vítěze mají letos hned dvě kategorie. Mezi módními počiny zabodovaly nadčasové unisex sneakers značky Pár, které Jan Kloss a Darina Zavadilová vytvořili spolu s designérkou Eliškou Horčíkovou. „To, že se do finále probojovaly tenisky, bylo velké překvapení. Za šestnáct let Cen Czech Grand Design se to nestalo,“ poznamenala v Mozaice ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Čtěte také

Kategorii šperk pak vyhrála kolekce hodinek Aerodynamic legendárního studia Olgoj Chorchoj designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Fotografem roku 2021 je Vojtěch Veškrna, grafickou designérkou Adéla Svobodová a kategorii ilustrace vyhrála dvojice výtvarníků David Böhm a Jiří Franta za autorskou knihu architekta Osamu Okamury Město pro každého.

Objevem roku se stala čerstvá absolventka UMPRUM Monika Martykánová za porcelánové sošky Alegorie Covidu. „Byť má design být funkční, čím dál víc se do něj promítají lidská i společenská témata, a to mi přijde skvělé,“ poznamenal k tomu v Mozaice kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Čtěte také

Za celoživotní přínos českému designu byla oceněna módní designérka a pedagožka Liběna Rochová, která na české i světové scéně působí už čtyřicet let. A podle poroty celý život dokazuje, že móda a oděvní design jsou multidisciplinárními obory, které vyžadují ultimátní propojení vize, řemesla, konceptu, formy a vizuality. O své kariéře i práci se studenty mluvila loni i ve vltavské Vizitce.

Tvorba vítězů a finalistů Cen Czech Grand Design 2021 je k vidění v Galerii České spořitelny v Rytířské ulici Praze na výstavě Best of: CGD21 do 10. dubna.

Monika Martykánová: kolekce porcelánových sošek Alegorie Covidu, Procházka po deváté

CENY CZECH GRAND DESIGN 2021

  • Absolutní vítězi, Grand designéři roku: Vrtiška & Žák
  • Designér roku – Cena Ministerstva kultury ČR: Vrtiška & Žák / kolekce keramických umyvadel a koupelnového mobiliáře Yard (RAVAK), parková lavička Reforma (mmcité), katamarán Independent Catamaran (spolupráce: Tomáš Jonáš Janda)
  • Módní designér roku: PÁR & Eliška Horčíková / kolekce sneakers PÁR
  • Designér šperku roku: Studio Olgoj Chorchoj / kolekce hodinek AERODYNAMIC (BOHEMATIC)
  • Grafický designér roku: Adéla Svobodová / grafické zpracování katalogu Móda v modré (spolupráce: Tereza Hejmová, UPM), grafické zpracování knihy Výstava jako médium. České umění 1957–1999 (AVU), grafické zpracování knihy Divadlo ulice (UMPRUM)
  • Fotograf roku: Vojtěch Veškrna / fotografie ke klipu Bylo nebylo pro AnnetX, fotografie Vlajky štěstí (Dolce Vita), fotografie pro PSH, fotografie Capsule Collection AW21/22 pro Terezu Rosalii Kladošovou, fotografie pro Haenke, fotografie pro Lukáše Nováka, fotografie pro CAMP
  • Ilustrátor roku: David Böhm & Jiří Franta, ilustrace autorské knihy Město pro každého (Osamu Okamura, Labyrint)
  • Výrobce roku: Master & Master / židle Mistra (Lucie Koldová), stolek Gon (Jakub Pollág)
  • Objev roku: Monika Martykánová / kolekce porcelánových sošek Alegorie Covidu
  • Do Síně slávy byla uvedena: Liběna Rochová
Spustit audio

Související