Giles Stannus Cooper: Předmět. Ilja Racek a Jiřina Jirásková v tragikomické sci-fi hře

9. srpen 2020

V chudinské čtvrti na okraji města se objeví neznámý předmět z vesmíru... Poslechněte si hru irského dramatika G. S. Coopera, který ve své době patřil k průkopníkům scenáristické tvorby pro nové médium: rozhlas. Zajímavé herecké výkony podávají Ilja Racek, Jiřina Jirásková a Ivo Gübel. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.  

Osoby a obsazení: Gary (Ilja Racek), Milll (Jiřina Jirásková), Thurie (Ivo Gübel) a telefonistka (Jaroslava Drmlová)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Josef Červinka
Režie: Charles Lefeaux. Režijní spolupráce: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1966

V polovině šedesátých let hostovalo v Českém rozhlase hned několik zahraničních režisérů. Jeden z nich, Charles Lefeaux z BBC, si k realizaci vybral hru Předmět renomovaného anglo-irského dramatika Gilese Coopera. Líčí setkání tří obyvatel z chudinské městské periférie s objektem spadlým na Zem odněkud z vesmíru.

Zpracování „vědeckofantastického“ námětu nepostrádá prvky irského tragikomického humoru a prozrazuje autorův značně skeptický názor na vlastnosti hrdinů, ale také víru v jejich nezdolnou vitalitu.

Na rozdíl od české sci-fi produkce těch let, která se zvlášť v inscenacích Jiřího Horčičky vyznačuje propracovaným zvukovým plánem, představuje Cooperův předmět vlastně komorní, civilní hru. Scénář do češtiny přeložil Josef Červinka, který také zahraničnímu kolegovi při režii asistoval. 

Giles Stannus Cooper (1918–1966) byl irsko-anglický dramatik a scenárista, autor několika desítek rozhlasových her a dramatizací (např. Ch. Dickens: Oliver Twist, W. Golding: Pán much, J. Wyndham: Den trifidů). Za svůj přínos rozhlasovému dramatickému umění byl v roce 1960 oceněn Řádem britského impéria. Mezi lety 1978 a 1992 byla na jeho počest společností BBC a nakladatelstvím Methuen Publishing udělována Cena Gilese Coopera (Giles Cooper Awards) za rozhlasové hry.

Spustit audio