FruFru aneb Brno z Třebíče

16. červen 2009

Pokud si vybavíte filmový hit 70. let Šimon a Matouš jedou na riviéru, možná si vzpomenete také na gangstera vystupujícího pod přezdívkou FruFru. Postava z fackovacích komedií s "tlusťochem" Budem Spencerem a "fešákem" Terencem Hillem zřejmě uvízla i v hlavě třebíčského zpěváka a bubeníka Václava Bartoše, protože podle ní na přelomu tisíciletí pojmenoval svou novou skupinu.

Původně osmičlenná kapela FruFru se od té doby propracovala mezi špičku domácího alternativního rocku - dokládá to i její nové album ...až přiletí tučňák.

FruFru ve své tvorbě navazují - nejen hudebně, ale i sdělením a celkovým výrazem - na tradici brněnské alternativní scény 80. let, jíž byl Bartoš koneckonců součástí. Prvně na sebe upozornil v roli vokalisty Pluta, jedné z nástupnických formací legendárního Dunaje. A právě Fajtovu Plutu se nyní FruFru blíží nejvíc - hutným zvukem s důrazem na rytmiku či vynalézavými kytarovými rify, proplétajícími se většinou nových nahrávek.

FruFru

V Brně se vždy dbalo na texty a ani v tom se Bartošova kapela od svých předchůdců neliší. Zatímco na prvních dvou albech se soustředila na poezii Ginsberga, Trakla, ale i na renesanční anonymní texty či na verše svého frontmana, nové písně vznikly takřka výhradně zhudebněním expresivních básní slavonického řezbáře Kryštofa Ewančeho, které se s mnohovrstevnatou, stylově rozevlátou muzikou skvěle doplňují.

Album obsahuje i lyričtější místa. Nejméně tři z desíti skladeb dávají vzpomenout na křehké duety, kterými Bartoš s hostující Ivou Bittovou ozdobili debut Pluta - šlo o hravé víceznačné Flageolety nebo až klasicky vystavěnou baladu Pro Johanku. Uhrančivosti zmíněných písní se zvolna přibližují ty kousky nového alba FruFru, v nichž se ženských rolí zhostily zpívající cellistka Dorota Barová z jedinečného dua dnes již evropského formátu Tara Fuki či nepřehlédnutelná hvězda zlínské kapely Maraca i brněnského HaDivadla, zpěvačka, houslistka a herečka Gabriela Vermelho. Pocitu kontinuity napomáhá v některých z melancholičtějších písní i důvěrně známá trumpeta Františka Kučery, dávného spolupracovníka Bittové.

Až naprší a uschne - chcete-li, "až přiletí tučňák" - budeme moci písním FruFru naslouchat z rádií. Do té doby nezbývá než se spokojit s cédéčkem od Indies Scope Records.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.