Friedrich Dürrenmatt: Návštěva staré dámy. Zlá komedie o pomstě, spravedlnosti a vůli lidu

25. květen 2024

Obyvatelé městečka Güllen očekávají s napětím velkou událost. Zatímco všude jinde země vzkvétá, oni mohou tak akorát vzpomínat na staré zlaté časy a kulturní tradice, jež sice zavazují, ale jichž se nikdo nenají. Vše může změnit návštěva zdejší rodačky, Claire Zachanassianové, ze které se stala nesmírně bohatá dáma. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Blanka Bohdanová, František Němec, Viktor Preiss, Jiří Lábus, Marie Málková, Martin Zahálka, Václav Neužil, Petra Špalková, Tereza Dočkalová, Václav Vašák, Filip Kaňkovský, Kryštof Rímský, David Punčochář
Hudba: Jakub Kudláč
Režie: Natália Deáková
Natočeno: 2018

A Claire skutečně nabídne štědrý dar. Pod jednou podmínkou. Město odčiní křivdu, která se jí zde kdysi stala.

Tak začíná hra Friedricha Dürrenmatta Návštěva staré dámy. Tato zápletka by se mohla stát základem pro lacinou moralitu, kdyby se jí ujal někdo jiný než právě Dürrenmatt. Autor, který vyznává paradox, miluje humor a prosazuje grotesku.

Tragédie předpokládá vinu, bídu, míru věcí, přehled, zodpovědnost. V tom šlendriánu našeho století už není viníků, ani těch, kdo jsou zodpovědní. Nikdo za nic nemůže a nikdo to nechtěl. Všechno se to řítí a někde to vázne. K nám se hodí už jen komedie.

Friedrich Dürrenmatt

V doporučení inscenátorům autor píše: „Stará dáma je zlá hra, ale nic neuškodí této komedii, která končí tragicky, víc, než skálopevná vážnost.“

Režisérka Natália Deáková obsadila do titulní role Blanku Bohdanovou. Obchodníka Illa, který svou dávnou zradou celý příběh spustil, hraje František Němec. 

Spustit audio

Související