Frederick Busch: Noční inspektor. Silný příběh lásky a zrady

Vzrušující román amerického spisovatele Fredericka Busche o muži, který v nočních doupatech New Yorku bojuje nejen o záchranu vlastní duše. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Z překladu Jany Jebáčkové pro rozhlas upravil Ludvík Němec.
Čte: Martin Siničák
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 1. 1. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Je to scéna jako z komiksu nebo béčkového hororu. Nejtemnější čtvrtí New Yorku kráčí temný muž v masce. Muž, kterého někteří mají za netvora, jiní za temného anděla. A aby té temnoty nebylo málo, má ji i v duši a v srdci. Pro znetvořeného veterána války Severu proti Jihu válka nikdy neskončila, teď ale chce místo zabíjení zachraňovat – hlavně děti v pedofilních nevěstincích. A jeho spolubojovníky v tomto příběhu lásky a zrady jsou tmavá prostitutka a spisovatel Herman Melville, který tentokrát bude harpunovat mnohem nebezpečnější zvíře, nežli je vražedná Bílá velryba…

Melville pil, polykal vlastní sliny a slýchal, že jeho bývalí přátelé jsou si jisti, že už dávno zemřel. Tak zemřel. A přesto dál chodil temnými ulicemi a na stránkách svých rukopisů, které nikdo nechtěl vydat, popisoval muže, který bodal do celého světa, jako by to byla maska, zřejmě aby se dostal k Bohu. Nebo k tomu Satanovi, který nám jako Bůh připadá.

Americký spisovatel Frederick Busch (1941–2006) je u nás stejně neznámý, jako byl Melville v Americe 19. století. Má i Melvillovy kvality: silné náměty, básnivý jazyk i při líčení naturalistických scén, sugestivní symbolismus. A humanismus bez iluzí o lidech. Vydal přes dvacet knih beletrie, za své romány získal řadu významných literárních cen. Nejčtenější a nejpřekládanější je právě Noční inspektor, v němž se láska a násilí proplétají ve škrtící uzel, který nikdo nechce – a přesto někdo musí – rozetnout.

Víte, často si představuji dvůr pro porážku dobytka – bučící, vyděšená zvířata, zápach, poletující prach, který před splašeným dobytkem zakrývá muže, zakrvácené z jatek. A podobně se zachází i se spiso­vateli. Jsou na prodej! Ty nejlepší řeznické výrobky! Hovězí na hácích! Spisovatelé na hácích! Spousty poraženého dobytka!

Román Fredericka Busche Noční inspektor pro rozhlas adaptoval Ludvík Němec, v brněnském studiu jej natočili režisér Lukáš Kopecký s hercem Martinem Siničákem. Vysíláme na Vltavě v noční Četbě s hvězdičkou, od 1. ledna po 23. hodině.

Spustit audio