Franz Kafka: Deníky z let 1921, 1922 a 1923. Fragmenty deníků z posledních let Kafkova života

Kafkovi jde o kontinuitu psaní: deníkové záznamy a literární pokusy zapisuje vedle sebe do týchž sešitů. V denících tak nacházíme zvláštní symbiózu fikce a záznamů skutečnosti. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil a hudbu kapely Kafka Band z alba Der Process vybral: Petr Turek
Účinkuje: Aleš Procházka
Překlad: Věra Koubová
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 28. 8. 2024

Kafkovy deníkové zápisky se vymykají obecně ustálené představě o deníku jakožto postupném zachycování uplývajícího času. Jeho autor sledoval jiný cíl: z jednoho jeho zápisku vyplývá, že účelem deníku je pisatele znejisťovat, rozjitřovat, a tak udržovat v neustálém naladění k literární tvorbě. 

V některých zápiscích aforistického rázu stačí v osobních záznamech nahradit zájmeno „já“ zájmenem „on“ a pisatel i čtenář se okamžitě přenesou z žité skutečnosti do literárního útvaru.

Překladatelka Kafkových Deníků Věra Koubová v doslovu k nim neobyčejně výstižně shrnuje: „Nejvěrnější obraz Kafkova vnitřního života bychom asi získali, kdybychom uvnitř deníků vydali i jeho literární dílo. Tak, jak je psal, ještě než stránky deníku, roztroušené mezi kapitolami svých próz, dodatečně oddělil.“

autor: Petr Turek
Spustit audio

Související